Mimo, że od 24 października 2020 roku, jak cała branża gastronomiczna, sprzedaje posiłki jedynie w dowozie i na wynos, zdążyła już zgarnąć laury za koncepcję. Bursztynowa w ubiegłym roku otrzymała „Złotego Widelca” jako Najlepsze Bistro w Polsce. Zdobyła także nagrodę specjalną, zostając „Odkryciem kulinarnym roku 2020”.
Serowe menu
Flagowe specjały lokalu to m. in.: zupa serowa serwowana z owocami, które nadają daniu nieco lekkości, makaron serowara z czarną truflą oraz smakowite tiramisu z serem Rubin. Jedną z głównych przystawek są deski serowe z dodatkami. Do wyboru mamy deski: szafirową – z konfiturą z czarnego bzu z jabłkiem, malinami i migdałami, bursztynową – z miodem akacjowym, spadziowym albo gryczanym oraz skarby serowara – to ser Szafir z pastą z suszonych pomidorów, czekoladą śliwkową i sosem z czarnej porzeczki.
Obok koktajli w ofercie są także wina, m.in. polskie cabernet cortis, gewurtztraminer i cuvee blanc z winnicy Srebrna Góra oraz piwa z Browaru „Czarny Kot" z Radomia, Browaru Błonie i Browaru Zakładowego z Poniatowej.
Zakupy z doradcą
Bursztynowa to miejsce stworzone przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek, której tradycje mleczarskie i spółdzielcze sięgają 1909 roku. Zakład mieści się w Radzyniu Podlaskim, a jego właścicielami i jednocześnie dostawcami mleka są rolnicy, których dziadkowie tworzyli spółdzielnię.
Spółdzielnia specjalizuje się w produkcji wspominanych serów dojrzewających Bursztyn, Rubin oraz Szafir. W czasie długiego leżakowania serami „opiekują się” tzw. pielęgniarki. Proces powstawania Skarbów Serowara wyróżnia także fakt, że są wysalane w najstarszej solance w Polsce, która obecnie ma ponad 30 lat.
– Do uruchomienia Bursztynowej zainspirowali nas konsumenci. To rozmowy z nimi uświadomiły nam, że wciąż mało jest miejsc, w których można zaczerpnąć wiedzy o serach. A nasi pracownicy są odpowiednio przeszkoleni i chętnie opowiedzą o różnicach między serami dojrzewającymi 6 miesięcy a tymi 2-letnimi. Wyjaśnią, skąd się biorą białe kryształki w dojrzałych serach oraz nauczą, jak sery łupać i wytłumaczą, dlaczego jest to doskonalsze niż krojenie. W naszym bistro pracują ludzie z ogromną wiedzą i zaangażowaniem – mówi Michał Rozkwitalski, manager restauracji.
Dla gości organizowane były i będą spotkania oraz warsztaty serowarskie dotyczące historii serowarstwa na ziemiach polskich oraz Skarbów Serowara.