x

Przekąski z owadów do kupienia w automacie. W Japonii

Kategoria: Lifestyle - ekologia    06.05.2021

W kilkudziesięciotysięcznym mieście Hirado w południowej części Japonii, niedaleko Nagasaki uruchomiono... insektomat. To maszyna vendingowa sprzedająca wyłącznie smażone i suszone owady.

Zdjęcie: Shutterstock.com
Zdjęcie: Shutterstock.com
Automat sprzedaje smażone koniki polne, cykady, chrząszcze wodne, jedwabniki i świerszcze. Przysmaki są butelkowane i chłodzone. Ceny wahają się od 600 do 1000 jenów (około 20-35 zł). Przedstawiciele firmy eventowej Art Studio Wao, która obsługuje maszynę zapewniają, że ​​owady po podgrzaniu smakują jak świeżo usmażone. Oferta została dobrze przyjęta przez konsumentów, co częściowo jest efektem nowości, jak spekuluje dziennik „Mainichi”.

Art Studio Wao zamierza rozwijać swój koncept. Hirado to trzecia lokalizacja w Japonii, w której działa agencja eventowa. Pozostałe dwa insektomaty znajdują się w Sasebo, gdzie mieści się firma, oraz w Omurze w tej samej prefekturze. Prezes agencji, Tatsuaki Morooka, jest zdeterminowany, aby spopularyzować pomysł i wprowadzić „wyjątkową ofertę” w całej Japonii.

W Japonii jest teraz dostępnych więcej nowych opcji żywnościowych, takich jak np. ramen ze świerszczy. W zeszłym roku kraj ten przeżywał rozkwit w tej kategorii, pisze „Japan Today”. Konsumpcja owadów jako źródła pożywienia to idea, która zyskuje na popularności, ponieważ zmniejszyłaby wpływ przemysłu spożywczego na środowisko.

Pokarm z owadów jest również testowany w Niemczech. Na przykład Kaufland dodał do swojego asortymentu robaki i świerszcze na początku 2019 roku. W tym roku UE dała zielone światło dla mączników młynarków (rodzaj chrząszcza) w żywności. Światowy rynek owadów jadalnych rośnie dwucyfrowo – pisze „Lebensmittel Zeitung".

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Zrównoważone rozwiązania Tork na targach Eurogastro

Opakowania z surowców odnawialnych, inteligentne dozowniki i przyjazne środowisku podajniki serwetek - podczas targów Eurogastro firma Tork zaprezentowała nowoczesne rozwiązania do utrzymania higieny w hotelach i lokalach gastronomicznych.

Wyjątkowe i unikatowe produkty lokalne - lista szefa kuchni Kuby Korczaka

Kuba Korczak, znany szef kuchni specjalizujący się w kuchni roślinnej, poleca swoich ulubionych producentów, w większości posiadających ekologiczne certyfikaty. Niektórzy są na rynku od lat, inni wystartowali niedawno.

Ecolab i Green Key wspierają hotele i restauracje w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju

Ecolab i Green Key rozwijają partnerstwo, aby promować zrównoważone rozwiązania w hotelach i restauracjach w Europie. Poprzez autorskie programy i usługi Ecolab będzie wspierał branżę turystyczną we wdrażaniu najwyższych standardów ekologicznych i uzyskiwaniu lub utrzymaniu certyfikacji Green Key.

Usuń olej palmowy z listy zakupów! Dla dobra planety i swojego zdrowia

W dyskusji o szkodliwości produkcji i użytkowania oleju palmowego wskazuje się głównie na dewastację lasów tropikalnych, która jest zagrożeniem dla tamtejszej flory i fauny. To jednak niejedyny powód, aby wystrzegać się oleju palmowego. Co warto wiedzieć i na co zwracać uwagę?

Ekologia może być ekonomiczna! Jak zarabiać na "zielonej" gastronomii?

Ograniczenie marnotrawienia surowców i żywności czy wprowadzenie energooszczędnych rozwiązań w biznesie może być zarówno ekologiczne, jak i ekonomiczne. Odmawiaj, ograniczaj, używaj ponownie, poddawaj recyklingowi i kompostuj - jak zastosować w gastronomii tych sześć zasad eko biznesu?

FRITZ-KOLA: w trosce o konsumenta i środowisko

Wprowadzona na rynek w 2003 r. przez dwójkę studentów z Hamburga fritz-kola stała się światowym fenomenem i jedną z najlepiej rozwijających się marek rzemieślniczych napojów na świecie. Jednym z powodów sukcesu firmy jest jej umiejętność łączenia biznesu z troską o środowisko naturalne.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej