x

Maczaron z krewetkami i szynką parmeńską z Dziurki od Klucza

Kategoria: Karta - dania    15.05.2021

Właściciele warszawskiej restauracji Dziurka od Klucza: Agnieszka Szpilowska, Stanisław Szpilowski i Przemysław Błaszczyk dzielą się z nami przepisem na swój słynny maczaron!

Fot. Michał Galecki
Fot. Michał Galecki
SKŁADNIKI:
makaron barwiony sepią – 100 g
szynka parmeńska – 3 plastry pokrojone w mniejsze kawałki
obrane krewetki – 100 g
pesto z suszonych pomidorów (zblendowane suszone pomidory z oliwą) – 40 g
peperoncino suszone – szczypta 
rukola – 20 g
wino białe wytrawne – 30 ml
śmietana 30% – 200 ml
posiekana szalotka – 1 łyżeczka
siekany czosnek – 1 łyżeczka
masło – 20 g
oliwa – 1 łyżeczka
sól i pieprz – do smaku 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Następnie podsmażamy szynkę parmeńską, krewetki, czosnek i szalotkę, podlewamy winem i redukujemy.
Solimy i pieprzymy. Dodajemy peperoncino. Wszystko zalewamy śmietaną. Dodajemy pesto z suszonych pomidorów i energicznym ruchem mieszamy ze śmietaną. Cały sos redukujemy, aż powstanie kremowa konsystencja. 
Maczaron gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Mieszamy sos z makaronem. Przekładamy na talerz i posypujemy rukolą.

Przepis ukazał się w „Food Service" 4/2021 nr 204.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej