- Restauracja La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Restaurację doceniono w kategorii „interior design” za styl, elegancję oraz wykorzystanie we wnętrzach materiałów takich jak drewno, kamień naturalny i metale szlachetne, w stonowanych odcieniach ziemi, srebra, a także chłodnego złota. Przedstawiciele jury na gali w Nowym Jorku podkreślili, że nagrodzili wnętrza stylowe, nowoczesne, odważne, ale i spójne, w których czuć harmonię i piękno. Wrocławski lokal w finałowej rozgrywce rywalizował z restauracjami z Tajwanu, Japonii, Hong Kongu, Emiratów Arabskich i Kanady. Otrzymała złotą statuetkę.
– To dla nas ogromne wyróżnienie – podkreśla Beata Ziajka, właścicielka La Maddaleny. – Statuetka przyleciała do nas dosłownie na tydzień przed ponownym otwarciem restauracji w całym kraju, które nastąpi 28 maja w piątek. Wreszcie na nowo będziemy mogli otworzyć wnętrza przed naszymi gośćmi.
Szlachetne materiały, elegancki detal
- Restauracja La Maddalena we Wrocławiu - okrągły stół biesiadny z obrotowym kamiennym talerzem. Zdjęcie: Grzegorz Gołębiowski
Nagrodzone miejsce zaprojektowało wrocławskie biuro Studio Dobrych Projektów Julii Kuśmierz. Przestronne wnętrze zaaranżowane jest w nowoczesnym stylu city look. Na uwagę zasługują architektoniczne detale – wykonane na indywidualne zamówienie reliefy ścian w tonacji chłodnego, platynowego srebra nakładanego metodą płatkową i podmalowywane ręcznie oraz okucia szaf, szuflad i stołów, które stanowią swoistą meblową biżuterię.
- Statuetka Muse Design Award w Nowym Jorku dla wrocławskiej restauracji La Maddalena. Zdjęcie: materiały prasowe.
Wszechobecne drewno w różnych tonacjach kolorów ziemi nadaje wnętrzu kameralności i przytulności. Dekorację stanowią szklane, metaliczne mozaiki słupów konstrukcyjnych, osadzonych wzdłuż całej fasady okiennej otwierającej restaurację na rzekę. Całość uzupełnia piękne oświetlenie. Krzesła, stoły i szklane szafy na wino zostały zaprojektowane i wykonane przez lokalnych rzemieślników.
Uwagę kapituły przyciągnęły dwa okrągłe stoły biesiadne z obrotowym kamiennym talerzem na środku ze śnieżnej, modnej Carrary, piękna dębowa podłoga oraz niezwykła dbałość o każdy detal wystroju. Jurorzy byli też pod wrażeniem wystroju sali VIP z oddzielnym wejściem oraz tarasu restauracji zawieszonego bezpośrednio nad taflą Odry z widokiem na gmach Uniwersytetu Wrocławskiego i możliwością zacumowania łodzi przy lokalu.
Dzikie ryby i owoce morza
- Oferta restauracji La Maddalena we Wrocławiu. Zdjęcie: materiały prasowe
La Maddalena w czerwcu 2019 roku przeniosła się z ul. Włodkowica na bulwary Odrzańskie do budynku Marina III usytuowanego tuż przy odrestaurowywanych właśnie mostach Pomorskich. Jej specjalnością są dzikie ryby i owoce morza. W każdy weekend można tam skosztować ostryg, które restauracja ściąga bezpośrednio od David’a Herve’a z portu Cancale w Bretanii. Karta wzbogacona jest o menu degustacyjne, menu wegańskie oraz mięsa od lokalnych dostawców.