x

The World’s 50 Best Restaurants powróci na żywo i w internecie

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    24.05.2021

5 października poznamy pięćdziesiąt najlepszych restauracji na świecie. Jeden z najbardziej prestiżowych konkursów gastronomicznych zawita do Antwerpii.

Zdjęcie: theworlds50best.com
Zdjęcie: theworlds50best.com
Międzynarodowy konkurs  The World’s 50 Best Restaurants powróci po przerwie spowodowanej pandemią Covid – 19. Najlepsze światowe restauracje zostaną wybrane jeszcze w tym roku, w Belgii.
– Jesteśmy optymistami i mamy nadzieję, że dzięki trwającym szczepieniom jak największej liczbie osób uda się bezpieczne dołączyć do nas w Antwerpii – powiedział William Drew, Director of Content w  The World’s 50 Best Restaurants.

Na miejscu i w internecie
Nowy ranking na rok 2021 rok zostanie zaprezentowany w ramach uroczystej gali i uwzględniać będzie głosy oddane zarówno na początku zeszłego, jak i tego roku. To jednak nie jedyna zmiana w stosunku do lat ubiegłych. Kluczowe wydarzenia organizowane w ramach imprezy w Antwerpii będą również transmitowane za pośrednictwem internetu dla tych, którzy nie będą mogli w nich uczestniczyć osobiście. Na żywo transmitowana będzie również sama ceremonia wręczenia nagród.

Jak przebiega głosowanie?
The World’s 50 Best Restaurants to konkurs zainaugurowany w 2002 roku. Od lat prowadzi on przegląd najciekawszych światowych restauracji, a także jest barometrem globalnych trendów w gastronomii. Coroczna lista  jest tworzona na podstawie głosów 50 Best Restaurants Academy, wpływowej grupy ponad tysiąca osób, składającej się z pisarzy, krytyków kulinarnych, szefów kuchni, restauratorów i międzynarodowych ekspertów kulinarnych. Każdy członek Akademii zwykle głosuje na 10 restauracji, w  tym przynajmniej  cztery spoza jego rodzinnego regionu. Ranking powstanie na podstawie głosów oddanych w tym i w zeszłym roku, ale nie obejmie restauracji, które zostały zamknięte bądź zmieniły formułę funkcjonowania.

50 Best for Recovery
W 2020 roku zainaugurowany został także program 50 Best for Recovery, dzięki któremu udało się zebrać 1,29 mln USD i przekazać dotację ponad 200 restauracjom i barom, oraz organizacjom non-profit z sektora żywności i napojów. W ten sposób konkurs włączył się w walkę z ekonomicznymi skutkami pandemii Covid – 19, która bezpośrednio dotknęła wiele podmiotów na całym świecie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej