x

Farma Kwaśne Jabłko otwiera własną restaurację. Niwa zadebiutuje 3 czerwca

Kategoria: Miejsca    01.06.2021

Ekologiczna farma Kwaśne Jabłko otwiera restaurację. Zjemy w niej lokalne produkty i spróbujemy rzemieślniczego cydru oraz naturalnych win.

Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
Marcin Wiechowski, właściciel Kwaśnego Jabłka (po lewej) i Krzysztof Łapawa, szef kuchni / Zdjęcie: Magda Klimczak, daretocook.pl
W dolinie Pasłęki, niecałą godzinę drogi od Olsztyna mieści się agroturystyka i ekologiczne gospodarstwo wyrabiające cydr. Od 3 czerwca Kwaśne Jabłko, bo o nim mowa, będzie posiadało także swoją restaurację, z Krzysztofem Łapawą jako szefem kuchni na czele. Jego talent i wyczucie smaku można było przez lata poznawać m.in. w poznańskiej Oślej Ławce, której był właścicielem.

– Niwa to miejsce naturalnie połączone z lokalnymi rolnikami i manufakturzystami, punkt spotkań slowfoodowych produktów z najbliższej okolicy. To także miejsce edukacji na temat jakościowej produkcji i jednocześnie ambasador turystyczny naszych urodziwych warmińsko-mazurskich okolic – mówi Magda Klimczak, fotografka, przyjaciółka i promotorka projektu.

Lokalnie i ekologicznie
Kuchnia Niwy ma opierać się o ekologiczne produkty sezonowe prosto z Kwaśnego Jabłka, a także promować ideę zero waste. Restauracja działać będzie cyklicznie, od czerwca do końca września, od piątku do niedzieli. W pozostałe dni lokal serwować będzie śniadania i lunche. Na tym jednak nie koniec, bo ambicje twórców Kwaśnego Jabłka wykraczają poza pomysł restauracji na farmie.
– Chcielibyśmy, aby Niwa była z jednej strony eksperymentem pokazującym, jak można połączyć wiele dyscyplin w przestrzeni wiejskiej, ale jednocześnie, żeby praca w nią włożona zaowocowała gotowym i kompletnym projektem, możliwym do odtworzenia w różnych wiejskich zakątkach Polski i Europy. Planujemy stworzyć instrukcję do powielania wzorca takiej restauracji na farmach, wpisując się w strategię “from farm to fork”. Mamy nadzieję oddolnie wpłynąć na hodowlę i produkcję jedzenia w Polsce a także na bezpośredni kontakt producenta z klientem – deklarują twórcy Kwaśnego Jabłka.

Kwaśne Jabłko to rodzinna cydrownia, farma i agroturystyka mieszcząca się w dolinie Pasłęki, we Włodowie.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej