Jeżeli chodzi o działalność gastronomiczną, to rozporządzenie przewiduje, że od 26 czerwca jest ona dopuszczalna, pod warunkiem, że "klienci będą zajmowali nie więcej niż 75 proc. liczby miejsc w ogródku gastronomicznym, lokalu lub wydzielonej strefie gastronomicznej i odległość między stolikami będzie wynosiła co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m licząc od powierzchni stolika”.
– Do tej pory w restauracjach i lokalach gastronomicznych mieliśmy limit zajętości co drugiego stolika, teraz zwiększamy obłożenie do 75 proc – przekazał Niedzielski na konferencji prasowej.
Minister zdrowia zwrócił uwagę, że „do tego limitu nie wliczają się osoby zaszczepione".
– Czyli jeżeli mamy jakąś powierzchnię obiektu i wyliczamy na podstawie metrażu, ile osób powinno, czy może tam się dostać, to jest limit, który obowiązuje tylko osoby niezaszczepione. Ponad ten limit mogą być wpuszczane osoby zaszczepione – wskazał.
(PAP)