Właściciele restauracji długo poszukiwali miejsca do ponownego jej uruchomienia. Blue Cactus w nowej odsłonie będzie działać na terenie rewitalizowanej fabryki Norblina w przestrzeni zabytkowego budynku nr 19, w którym kiedyś mieściła się fabryczna sztancownia, powstała w II połowie XIX w. jako dobudówka do dawnego domu fabrycznego Edwarda Luckfielda i Gustawa Hennigera.
– Projekt znajduje się w nowym centrum Warszawy, okolicy z najwyższej klasy obiektami biurowymi, handlowymi i mieszkaniowymi zlokalizowanymi zarówno w nowoczesnych, jak i zabytkowych budynkach. Nasi przyszli goście mieszkają, pracują i chętnie spędzają swój wolny czas na Woli, która już od jakiegoś czasu prezentuje swoje odmienione oblicze – mówi John Gabrovic, właściciel Blue Cactus Restaurant & Bar. – Mamy jedną z najlepszych lokalizacji w ramach całego projektu – historyczna, fabryczna sztancownia to niesamowity zabytkowy budynek z cegły, który inspiruje nas do odtworzenia barwnego wnętrza restauracji, dzięki czemu zaoferujemy naszym gościom wspaniałe doznania, nie tylko kulinarne, ale i estetyczne – dodaje.Wystrój wnętrza
Dzięki precyzyjnym staraniom inwestora o zachowanie walorów zabudowań fabrycznych, we wnętrzu Blue Cactus znajdą się wyeksponowane ściany z oryginalnej, zrewitalizowanej cegły, wysokie sufity oraz przestronne wewnętrzne patio. To właśnie na nim znajdzie się strefa barowa, serwująca margarity, z których słynie restauracja.
Jej sercem stanie się jednak otwarta kuchnia, wokół której ustawione zostaną stoły, a goście oczekujący na posiłek będą mogli obserwować pracę kucharzy przygotowujących dla nich dania. Nie zabraknie też miejsca na przytulną strefę chillout, idealną na prywatne spotkania z przyjaciółmi czy relaks przy drinkach.
Aranżacją wnętrz zajmie się pracownia IMR Architekci, odpowiedzialna również za wystrój poprzedniej lokalizacji Blue Cactus. Dzięki kontynuacji tej współpracy i wykorzystaniu koncepcji re- i up-cyklingu, w nowym lokalu w Fabryce Norblina znajdą się elementy wystroju znane doskonale gościom z poprzedniego lokalu, takie jak ręcznie wykonywane meble, obrazy oraz inne kultowe akcesoria i ozdoby.
Wege opcje wśród nowości
Właściciele podkreślają, że choć Blue Cactus w Fabryce Norblina będzie wyraźnie nawiązywać do poprzedniej lokalizacji, w jego ofercie nie zabraknie nowości, które spełnią oczekiwania dynamicznie zmieniających się gustów gości.
– Nowy Blue Cactus zachowa duszę i DNA oryginalnego konceptu, w szczególności nasze pełne kolorów wnętrza, wyraziste dania, kultowe margarity oraz wyjątkową obsługę – kontynuuje John Gabrovic. – Odpowiadając na zmieniające się preferencje gości, wprowadzamy dużo nowości do naszej karty, w tym zdrowych dań rybnych i wegańskich opcji. Oczywiście nie odchodzimy m. in. od naszego popularnego menu przystawek do dzielenia się.
Nie możemy się też doczekać, kiedy znów zorganizujemy warsztaty Teach & Taste, podczas których nasi goście uczą się, jak przygotowywać pyszne salsy i dania meksykańskie.
W nowym zespole znajdą się doświadczeni członkowie poprzedniej ekipy, którzy przez wiele lat pracowali i budowali jakość marki Blue Cactus na Mokotowie. W ofercie restauracji znajdzie się catering na zamówienie oraz organizacja prywatnych lub biznesowych spotkań okolicznościowych.
Kiedy?
Blue Cactus rozpocznie działalność w IV kwartale bieżącego roku. Rewitalizacja Fabryki Norblina, zlokalizowanej w samym sercu warszawskiej Woli, powoli dobiega końca i już w III kwartale br. zostanie udostępniona dla odwiedzających.
Do najemców zrewitalizowanego kompleksu należeć będą m. in. BioBazar (1,8 tys. mkw.) – pierwszy w Polsce targ oferujący wyłącznie ekologiczne produkty oraz podzielony na różne strefy tematyczne foodhall z 26 autorskimi konceptami gastronomicznymi (3,2 tys. mkw.). Funkcjonować też będą restauracje i bary z serwisem kelnerskim, takie jak właśnie Blue Cactus Restaurant&Bar.
Inwestorem i pomysłodawcą rewitalizacji Fabryki Norblina jest Grupa Capital Park.