Każdy festiwal poświęcony jest innemu produktowi, który stanowi punkt wyjścia do stworzenia okolicznościowego menu. Gospodarze stawiają na dania wegetariańskie i wegańskie oraz kreatywność szefów kuchni. Warzywa, owoce, sery kupione na lokalnym targu, pozwalają stworzyć wyjątkowe dania, które są serwowane w nowoczesnym stylu.
Każdy festiwal to także doświadczenie w wielu wymiarach. Poznawanie polskich produktów, odwiedzanie lokalnych producentów ekologicznej żywności, uczty w dzikim ogrodzie pod chmurką, spotkania z szefami kuchni i kulinarnymi ekspertami, wernisaże, festiwalowe kino pod chmurką, spacery w naturze – to tylko niektóre atrakcje festiwali w Nadbużańskim Domu.
Najbliższe wydarzenie to II Nadbużański Festiwal Truskawek, który odbędzie się 26 czerwca. Ucztę przygotuje Anna Klajmon, wielbicielka polskich produktów i smaków, miłośniczka kuchni prostej, uczestniczka 5. edycji TOP CHEF Polska, aktualnie szefowa kuchni w Kulturalna Cafe.
Kolejne sezonowe festiwale kulinarne w Nadbużańskim Domu wyglądają następująco:
Nadbużański Festiwal Ogórków – 17 lipca, Pan Tasak
Nadbużański Festiwal Pomidorów – 7 sierpnia, Ewelina Gracz; 21 sierpnia, Maria Przybyszewska
III Nadbużański Festiwal Grzybów – 25 września, Michał Gniłka; 2 października, 9 października
Nadbużański Festiwal Jabłek – 23 października
II Nadbużański Festiwal Ziemniaków – 6 listopada, 13 listopada, 20 listopada
Więcej informacji na www.facebook.com/nadbuzanski.dom/