- Grafika: materiały prasowe
Projekt powstał z myślą o rosnącej grupie ludzi, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą przyjmować nawet niewielkich ilości glutenu. To m. in. chorzy na celiakię czy osoby z alergią na pszenicę. Jeszcze dekadę temu żadna z tych osób nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił.
– Mieliśmy kiedyś takie wspaniałe niezapomniane doświadczenie z dzieckiem, które pierwszy raz w życiu jadło pierogi. Widziało je, ale nigdy nie wolno mu było ich jeść. Jak ono się cieszyło, że może spróbować tych pierożków u nas i poczuć ich smak! – wspomina Jan Baran, właściciel krakowskiej restauracji „Pod Baranem”, który 10 lat temu dołączył do programu Menu Bez Glutenu i jest w nim do dzisiaj.
Równie długo działającym punktem jest warszawskie bistro Groole. – Dzięki wprowadzeniu bezglutenowego menu stworzyliśmy miejsce inkluzywne, w którym bezglutenowe osoby czują się tak samo swobodnie, jak ich znajomi. Są włączane do życia społecznego i robią to, co inni idąc na miasto – podkreśla Marcin Posel, współwłaściciel. Bistro przy ul. Śniadeckich prowadzi razem z Agatą Dubas, współzałożycielką Grooli.Zespół Menu Bez Glutenu zarządza stroną internetową https://menubezglutenu.pl/ z bazą oraz wyszukiwarką bezglutenowych lokali z całej Polski. Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, od samego początku są zaangażowane w projekt z ramienia Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Aktywnie zachęcają prowadzących biznes gastronomiczny, by podjęli wyzwanie, poszerzyli grono swoich klientów o bezglutenową społeczność i dołączyli do programu Menu Bez Glutenu.
– Menu Bez Glutenu to o wiele więcej niż internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii. Dla nas to ponad 1000 spotkań w czasem małych, a czasem dużych restauracjach, hotelach, barach i ośrodkach wypoczynkowych czy przedszkolach. To ponad 600 szkoleń, podczas których krok po kroku uczymy właścicieli i pracowników, jak stworzyć i prowadzić bezglutenową kuchnię, jakich składników używać, a jakich nie. Obalamy mity i wskazujemy na częste błędy – mówi Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Grażyna Konińska, członek Zarządu dodaje: – Wspólnie z wolontariuszami pokonaliśmy setki tysięcy kilometrów do punktów gastronomicznych w całej Polsce, by opowiedzieć o tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie są pełnoprawnymi gośćmi. Chociaż bardzo by chcieli, nie mogą zjeść kolacji z przyjaciółmi czy lunchu z partnerem biznesowym.
Projekt Menu Bez Glutenu jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni, przedszkoli i firm cateringowych działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne. Wszystkie informacje o tym, jak przystąpić do programu znajdują się na stronie: https://menubezglutenu.pl/