x

Menu Bez Glutenu - internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii ma już 10 lat!

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    29.06.2021

Jeszcze dekadę temu żadna z osób na ścisłej diecie bezglutenowej nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił. Uczestniczy w nim już 138 barów, restauracji, hoteli i przedszkoli.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Bezglutenowa pizza i makarony w pizzeriach, lody w bezglutenowym wafelku – we Włoszech jest tyle miejsc bez glutenu, dlaczego nie w Polsce? – takie pytanie postawiło sobie 10 lat temu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Odpowiedzią stał się projekt Menu Bez Glutenu. To inicjatywa, w której dziś bierze udział 138 lokali gastronomicznych z całej Polski, oferując bezglutenowe menu przygotowane przez przeszkolonych pracowników. Dzięki temu osoby na ścisłej diecie bezglutenowej mają swoją listę restauracji, cukierni, hoteli czy pensjonatów.

Projekt powstał z myślą o rosnącej grupie ludzi, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą przyjmować nawet niewielkich ilości glutenu. To m. in. chorzy na celiakię czy osoby z alergią na pszenicę. Jeszcze dekadę temu żadna z tych osób nie mogła nawet pomarzyć o wyjściu do kawiarni czy cukierni. Projekt Menu Bez Glutenu to zmienił.

– Mieliśmy kiedyś takie wspaniałe niezapomniane doświadczenie z dzieckiem, które pierwszy raz w życiu jadło pierogi. Widziało je, ale nigdy nie wolno mu było ich jeść. Jak ono się cieszyło, że może spróbować tych pierożków u nas i poczuć ich smak! – wspomina Jan Baran, właściciel krakowskiej restauracji „Pod Baranem”, który 10 lat temu dołączył do programu Menu Bez Glutenu i jest w nim do dzisiaj.

Bistro Groole z menu bez glutenu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bistro Groole z menu bez glutenu. Zdjęcie: materiały prasowe
Równie długo działającym punktem jest warszawskie bistro Groole. – Dzięki wprowadzeniu bezglutenowego menu stworzyliśmy miejsce inkluzywne, w którym bezglutenowe osoby czują się tak samo swobodnie, jak ich znajomi. Są włączane do życia społecznego i robią to, co inni idąc na miasto – podkreśla Marcin Posel, współwłaściciel. Bistro przy ul. Śniadeckich prowadzi razem z Agatą Dubas, współzałożycielką Grooli.

Zespół Menu Bez Glutenu zarządza stroną internetową https://menubezglutenu.pl/ z bazą oraz wyszukiwarką bezglutenowych lokali z całej Polski. Grażyna Konińska i Paulina Sabak-Huzior, od samego początku są zaangażowane w projekt z ramienia Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Aktywnie zachęcają prowadzących biznes gastronomiczny, by podjęli wyzwanie, poszerzyli grono swoich klientów o bezglutenową społeczność i dołączyli do programu Menu Bez Glutenu.

– Menu Bez Glutenu to o wiele więcej niż internetowy przewodnik po bezglutenowej gastronomii. Dla nas to ponad 1000 spotkań w czasem małych, a czasem dużych restauracjach, hotelach, barach i ośrodkach wypoczynkowych czy przedszkolach. To ponad 600 szkoleń, podczas których krok po kroku uczymy właścicieli i pracowników, jak stworzyć i prowadzić bezglutenową kuchnię, jakich składników używać, a jakich nie. Obalamy mity i wskazujemy na częste błędy – mówi Paulina Sabak-Huzior, wiceprezes Polskiego Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Grażyna Konińska, członek Zarządu dodaje: – Wspólnie z wolontariuszami pokonaliśmy setki tysięcy kilometrów do punktów gastronomicznych w całej Polsce, by opowiedzieć o tych, którzy z przyczyn zdrowotnych nie są pełnoprawnymi gośćmi. Chociaż bardzo by chcieli, nie mogą zjeść kolacji z przyjaciółmi czy lunchu z partnerem biznesowym.

Projekt Menu Bez Glutenu jest otwarty dla wszystkich restauracji, hoteli, kawiarni, cukierni, przedszkoli i firm cateringowych działających na polskim rynku, które spełniają kryteria kwalifikacyjne. Wszystkie informacje o tym, jak przystąpić do programu znajdują się na stronie: https://menubezglutenu.pl/

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej