x

Browary Warszawskie poszerzają się o kolejne lokale gastronomiczne

Kategoria: Miejsca    30.06.2021

Browary Warszawskie - nowa przestrzeń na warszawskiej Woli - z tygodnia na tydzień wypełniają się smacznymi konceptami. W czerwcu zaczęły tam działać restauracja Munja i Sobremesa Tapas Bar. W lipcu szykują się kolejne gastronomiczne premiery. Lato na Woli zapowiada się gorąco!

Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe
Browary Warszawskie. Wizualizacja: materiały prasowe
Browary Warszawskie ulokowały się w miejscu, gdzie przez dekady stał słynny na pół Europy browar Haberbuscha i Schielego – w rewirach, w które w gorszych, powojennych czasach Tyrmand wysyłał tytułowego „Złego” do walki ze stołeczną bandyterką.

Na blisko 4,5 hektarowej działce ulokowanej między ulicami Grzybowską, Wronią i Chłodną wyrosły trzy biurowce i pięć budynków mieszkalnych, a miasto zyskało ponad 8 tys. mkw. przestrzeni przeznaczonej na usługi, restauracje i sklepy. Do spacerów i aktywnego odpoczynku zachęcają kreatywnie zaaranżowane i otwarte na każdego przestrzenie publiczne z miejskimi skwerami, kameralnymi uliczkami, tarasami czy antresolami.
Jakich gastronomicznych wrażeń możemy się tu spodziewać?

Świeżo upieczone
W czerwcu, tuż po lockdownie przy Grzybowskiej 60 wystartowała restauracja Munja, którą warszawiacy znają już z innego adresu (też przy Grzybowskiej). Serwuje kuchnię adriatycką pełną bałkańskiego ognia (sporo ryb i mięsnych dań z grilla), a jednocześnie obficie doprawioną śródziemnomorską lekkością, kojarzoną z włoską tradycją kulinarną.

Z kolei przy Grzybowskiej 56, pod kolebkami piwnic, swoje wnętrza i zewnętrza dla wszystkich spragnionych kuchni hiszpańskiej otworzyła Sobremesa Tapas Bar, której menu wcześniej można było przetestować w Hali Koszyki czy Galerii Młociny. Sobremesa oprócz klasycznych tapasów oferuje swoim gościom m.in. spektakle „live cooking”.

Do browarowej ekipy dołączyły również w czerwcu (przy Krochmalnej 61) delikatesy Piccola Italia & Mediterraneo z artykułami spożywczymi i winami importowanymi z krajów basenu Morza Śródziemnego.

Idzie nowe, czyli kolejne gastro-atrakcje
Na początku lipca premiery doczeka się m.in. Le Paradox, bar (i sklep) z francuskimi winami. Inne miejsce, które pierwszych gości powita w lipcu to restauracja Olivos. Ucztowanie ma się w niej odbywać wedle śródziemnomorskich zasad i tradycji. To właśnie w Grecji, Włoszech, Hiszpanii i innych przytulonych do brzegów Morza Śródziemnego krajach zwykły obiad potrafi trwać do kolacji, a kolacja do świtu… I tak samo ma być również w Browarach Warszawskich.

Jeszcze poczekamy
W murach XIX-wiecznej Warzelni powstaje też restauracja i sportsbar gwiazdy futbolu Roberta Lewandowskiego. Kiedy otwarcie - na razie nie wiadomo.
Prawdziwym sercem Browarów Warszawskich stanie się zapewne Leżakownia wraz z otwartym placem Dolnym. Pod tymi 170-letnimi kolebkami, w miejscu zrewitalizowanych piwnic browaru Haberbuscha i Schielego znajdzie się m.in. Food Hall Browary młodego pokolenia rodziny Likusów wypełniony smakami oraz aromatami dań i napojów z niemalże całego świata. Więcej o koncepcie Likusów - tutaj.
Lwowska Grupa Kumpel stworzy tutaj natomiast kraftowy browar i dwa lokale: restaurację włoską Lecentano i cocktail bar. Atutem miejsca jest piękna antresola o powierzchni 660 m kw. Jak zapowiadają twórcy, już wkrótce będzie tu można zanurzyć usta w piance kilkunastu różnych rodzajów piwa ważonego na miejscu. Więcej - tutaj.

Działają pełna parą

Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Mykonos. Zdjęcie: materiały prasowe
Oprócz właśnie otwartych lokali i tych szykujących się do startu, pełną parą po lockdownie działają także te, które ruszyły z ofertą tuż przed lub w trakcie pandemii. Jest ich kilka. Pierwszy to restauracja Mykonos z kuchnią grecką. W menu znajdziecie klasyczne meze, moussakę, souvlaki, pikantne kotleciki mielone, ośmiornicę z grilla oraz grillowane ryby, np. doradę czy okonia. Więcej o Mykonos przeczytacie tutaj.

W Dobro & dobro cafe napijecie się nie tylko aromatycznej kawy, ale też zjecie śniadania, croissanty, lunche, brunche i desery. Dobra kawę i słodkości serwuje także Etno Cafe.

Japonki Sushi we wnętrzu delikatesów Azjatka proponują z kolei... kwadratowe rolki. Użyty w nich ryż zachowuje balans kwasowości, wyśmienicie podkręcając smak ryb. W ofercie delikatesów m.in. otoro z tuńczyka, ikry łososia, małże świętego Jakuba i jeżowce. Więcej o Japonkach - tu.

Bakery Browary Warszawskie to miejsce, w którym można napić się kawy i zamówić tzw. spersonalizowane kanapki lub skusić się na cruffina, w którego kruchym cieście skrywa się płynne nadzienie. Ten z kremem pistacjowym wart jest grzechu! Zasłużoną i dobrą sławą cieszą się też tutejsze croissanty. Więcej o Bakery - tu.

Na deser można się wybrać do butikowej cukierni Deseo, która specjalizuje się w kunsztownych ciastkach, na całym świecie zwanych petit gateau, a w Polsce – monoporcjami. Więcej o Deseo - tutaj.

Grzybowska 58 – gorący adres sezonu!
Lato w Browarach Warszawskich zapowiada się intensywnie. W każdą środę i niedzielę wakacji o godzinie 21:30 będzie można spędzić wieczór na leżaku, oglądając ulubione filmy. Na ekranie pojawią się tytuły, w których jedzenie jest nie tylko tłem, ale też często głównym bohaterem akcji: „Szef”, „Dobrze się kłamie w miłym towarzystwie” czy „Podróż na sto stóp”.

Kolejną atrakcją jest Dancing Międzypokoleniowy połączony z Akademią Tańca. Przedstawiciele wszystkich generacji są mile widziani w każdą niedzielę lipca od godziny 16:00. W planach nauka tańców standardowych, swinga czy latino.

Będą też atrakcje dla dzieci. W każdą sobotę lipca i sierpnia pojawią się Sensorysie – sensoryczna scenografia z naturalnych materiałów i tkanin dla najmłodszych oraz muzyczne poranki. Dla starszych dzieci zaplanowana jest strefa wielkoformatowych gier planszowych oraz zabaw z animatorami na świeżym powietrzu.





Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej