x

Adam Adamczak nowym szefem kuchni w Concordia Taste

Kategoria: Ludzie    08.07.2021

Po sześciu latach Adam Adamczak powrócił do poznańskiej Concordii. Jako szef kuchni zastąpił tam Tomasza Olewskiego.

Adam Adamczak pracował w poznańskiej Concordii przez trzy lata. Ma na swoim koncie tytuł “Młody Talent” 2015 oraz “Szef Jutra” 2017 Gault&Millau. Był także nominowany do nagrody The Best Chef Award 2017 i niemal zdobył tytuł Top Chefa, docierając do finału czwartej edycji popularnego show. – Cieszymy się, że Adam jest z nami. Wiemy, z kim współpracujemy, ja ufam Adamowi, on ufa na pewno mnie, jasno i otwarcie komunikujemy się ze sobą, wiemy co nam odpowiada. Chcemy, żeby to miejsce odnosiło sukcesy i przyniosło sukces samemu Adamowi – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka poznańskiej restauracji Concordia Taste.

Zadowolenia z powrotu nie kryje też sam szef kuchni. – Znam to miejsce od podszewki. Zaczynałem jako kucharz, potem awansowałem na zastępce szefa kuchni i w końcu na szefa kuchni. Także zaliczam ten powrót do przyjemnych – przyznaje Adam Adamczak.

W nowej karcie Concordii ma nie zabraknąć miejsca na lokalne produkty. W pierwszym menu “nowego - starego” szefa znalazły się m.in. drobiowa wątróbka w towarzystwie truskawek, arbuza i fermentowanego pieprzu, krem ze szczawiu i pokrzyw, czy pierogi z pieczonym młodym ziemniakiem. – Chcemy aby główną rolę grał produkt, pozyskany od dostawców z Wielkopolski. W najbliższym czasie pojawią się nowe pozycje w karcie, prowadzimy na razie rozmowy z dostawcami – mówi Adam Adamczak.

Tomasz Olewski, szefować będzie również w Poznaniu. Objął stery w restauracji The Time przy Młyńskiej 12.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Australijczyk Joshua Treacy nowym szefem warszawskiego Nobu

Joshua Treacy - pochodzący z Australii szef kuchni z 15-letnim doświadczeniem - obejmuje pozycję szefa kuchni restauracji Nobu w Warszawie. Tymczasem już na początku czerwca stołeczny hotel Nobu odwiedzi jeden z założycieli tej słynnej lifestylowej marki Nobu Matsuhisa.

Dawid Uszyński odmienia gdańską restaurację Sassy. Nowy szef kuchni stawia na azjatyckie fusion

Współtwórca warszawskich restauracji Japonki oraz Japonka Dawid Uszyński został szefem kuchni gdańskiej Sassy. Lokal przeszedł niedawno metamorfozę, której efektem jest zmiana koncepcji kulinarnej.

Patryk Burnicki szefem kuchni w Karma House Gościeńczyce

Patryk Burnicki, były szef kuchni restauracji U Fukiera rozpoczął pracę w mazowieckim kompleksie Karma House Gościeńczyce. Lokal ma serwować dania kuchni polskiej z azjatyckim twistem, a menu bazować będzie na produktach pochodzących głównie z własnych upraw i hodowli.

Federico J. González nowym CEO w Louvre Hotels Group. Zastąpi Pierre’a Frédérica Roulota

Federico J. González został nowym CEO Louvre Hotels Group. Firma dziękuje dotychczasowemu CEO Pierre’owi-Frédéricowi Roulotowi.

Marcin "TYTUS" GRABSKI: Hip-hop jest dla mnie biletem do świata wina

To nie winylowe płyty, ale butelki z winem są dziś głównym narzędziem pracy MARCINA "TYTUSA" GRABSKIEGO. O tym, jak zmienił swoje życie i z sukcesem prowadzi lokale oparte na winie, opowiada właściciel WINEM POWIŚLE, ŁASKAWOŚCI TYTUSA I ASFALT WINYLE I WINO.

Beata Śniechowska bohaterką "Foodmission" - serii wideo The Best Chef

Beata Śniechowska, współzałożycielka i szefowa kuchni wrocławskiego bistro Młoda Polska, jest bohaterką serii wideo "Foodmission" tworzonej przez zespół The Best Chef. To wyróżnienie, bo odwiedzają oni w niej najbardziej inspirujących twórców gastronomii w Europie. Do Polski wracają po 2 latach.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej