x

Adam Tomczak najlepszym polskim sommelierem 2021 roku

Kategoria: Wino    12.07.2021

Tegorocznym zwycięzcą mistrzostw Polski Sommelierów został Adam Tomczak pracujący w poznańskim Mielżyński Wines Spirits Specialities. Oprócz pierwszego miejsca w konkursie otrzymał także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności.

Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Adam Tomczak podczas finału /Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Po rocznej przerwie w warszawskim hotelu Regent odbyły się kolejne Mistrzostwa Polski Sommelierów. Znawcy wina z całego kraju rywalizowali ze sobą o tytuł najlepszego, wykazując się nie tylko znajomością trunków, ale także serwisu cygar, herbaty czy wiedzą ogólną.

Znajomość wina to nie wszystko
Eliminacje mistrzostw rozpoczęły się o 8:30 od testu pisemnego. Pytania dotyczyły nie tylko wina, ale także między innymi, whisky, cygar czy… herbaty. Zawodnicy musieli popisać się szybkością i wszechstronną wiedzą na temat regionów produkcji wina, sposobów serwowania alkoholi czy zasad obsługi gości.

Po części pisemnej przyszedł czas na test praktyczny, w którym sommelierzy mieli zidentyfikować zawartość swoich kieliszków. Na koniec, kandydaci musieli wykazać się wiedzą z zakresu food pairingu, proponując połączenia wina i potraw. Do półfinału udało się przejść dziesięciorgu zawodników, zaś w samym finale oglądać mogliśmy trójkę najlepszych z nich.
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Arkadiusz Kurowski nalewający wino / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Tylko dwóch przeciwników

Finał z udziałem publiczności składał się z części praktycznej, sensorycznej i teoretycznej.
Znaleźli się w nim, poza Adamem Tomczakiem, także  Arkadiusz Kurowski z Flaming & Co.w Warszawie oraz Marcin Krzystolik z Winiarnii „Pod Czarnym Kotem" w Poznaniu. W pierwszej z finałowych konkurencji zawodnicy musieli udowodnić nie tylko znajomość serwowanych win, ale także umiejętność sprawnej obsługi gości. Na wykonanie wszystkich czynności mieli bowiem 15 minut. W tym czasie mieli za zadanie otworzyć i zdekantować wino dla pięciu osób, rozmawiając z gośćmi w języku angielskim, następnie podać wino białe i szampana, zrobić dwa koktajle grass hopper i zarekomendować słodkie wina oraz zaproponować do nich desery.

Do pokonania sommelierzy mieli tylko dwóch, za to bardzo trudnych przeciwników: stres i uciekający czas. Jedynie Arkadiuszowi Kurowskiemu z warszawskiego Flaming & Co udało się obsłużyć wszystkie stoliki. Jednak jury oceniało nie tylko szybkość obsługi, ale również wiedzę kandydatów i łatwość komunikacji z gośćmi.

Druga z konkurencji polegała na znalezieniu wspólnego mianownika dla dwóch par win białych: dwóch rieslingów z Australii i dwóch trunków z winorośli verdejo. Zawodnicy musieli nie tylko zidentyfikować wina, które może coś ze sobą łączyć, ale także wskazać, na czym owe podobieństwa polegają. Następnie, finaliści możliwie jak najdokładniej opisywali jedno z trzech wybranych jedynie na podstawie wyglądu, czerwonych win.

Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Marcin Krzystolik podczas finału mistrzostw / Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Konkurs wiedzy szerokiej
W ostatniej z finałowych konkurencji zawodnicy odpowiadali na przemian na wylosowane pytania. W tej części konkursu ważna była nie tylko wiedza dotycząca wina, ale także znajomość geografii, czy... kultury masowej. Finaliści byli pytani między innymi o najmniejszą apelacje win we Francji, a także o to, dla którego rocznika wina Mouton Rothschild etykietę zaprojektował Salvador Dali. – Finalistom, należą się ogromne brawa za umiejętność szybkiego analitycznego myślenia oraz zdolność adaptacji i opanowania emocji – podkreślał Tomasz Kolecki, przewodniczący jury.

W końcu, po całodniowych zmaganiach poznaliśmy wyniki. Najlepszym polskim sommelierem 2021 roku został Adam Tomczak. Otrzymał on także tytuł Mistrza Sommelierów Publiczności. Wyróżnienie to przyznawała zgromadzona w hotelu Regent publika, obserwując zmagania finałowej trójki zawodników.

– Wielka radość i duma ale i zmęczenie po ogromnym wysiłku włożonym w przygotowania. O sukcesie zdecydowała wytrwałość, determinacja i wiara, że ten tytuł jest do zdobycia. Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do tego, że wygrałem te mistrzostwa – napisał po zakończonych zmaganiach na swoim facebookowym profilu nowy mistrz Polski sommelierów.

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023 - sukces włoskiego wina

W tegorocznej edycji Borsa Vini Italiani zorganizowanej przez polski oddział Italian Trade Agency wzięły udział 34 winnice, które zaprezentowały wina z 12 regionów Włoch. Z winiarskiej prezentacji skorzystało ponad 150 osób.

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej