x

Frytki - kulinarny hit McDonald’s

Kategoria: Karta - dania    14.07.2021

To jedna z najpopularniejszych pozycji w menu McDonald’s® na całym świecie. Tylko w 2020 r. w Polsce sprzedano ponad 144 mln porcji - ułożone w linii prostej sięgnęłyby z Ziemi do Księżyca. Frytki z Maka zawsze są robione w 100% z ziemniaków z polskich pól.

Frytki z McDonald's. Zdjęcie: Shutterstock.com
Frytki z McDonald's. Zdjęcie: Shutterstock.com
Pyszne, chrupiące i imponująco długie. Chociaż ich ojczyzną jest Belgia, frytki mają rzeszę zwolenników w każdym kraju. Smażone lub pieczone kartofle, które po raz pierwszy przygotowano w okolicach XVIII wieku, były początkowo ostatnią deską ratunku dla tych, którzy musieli chronić się przed głodem. Z biegiem czasu prosta przekąska stała się jednak popularnym dodatkiem do dań, w którym zakochali się między innymi żołnierze z Anglii, a następnie obywatele USA i reszty świata.

Wraz ze wzrostem popularności frytek, zaczęto również urozmaicać ich kształt. Dzisiaj mogą przybierać różne formy, ale niezależnie od tego czy są cienkie, grube, karbowane czy zakręcone, ich smak zna każdy, bez względu na narodowość.

Ziemniak z Polski gwarancją smaku
Idealne frytki to te, które powstały z wysokiej jakości ziemniaków. Takie są wykorzystywane między innymi przez McDonald’s.
– Wyjątkowy smak naszych frytek zawdzięczamy ziemniakom, uprawianych na polskich polach. Specjalnie wyselekcjonowane odmiany Innovator i Ludmilla charakteryzują się owalnymi, podłużnymi bulwami, kremową barwą oraz odpowiednią zawartością skrobi. Prosto z pola trafiają do naszego dostawcy – firmy Farm Frites Poland, która już od ponad 25 lat dostarcza frytki do restauracji McDonald’s nie tylko w Polsce, ale i za granicą. Łącznie zaopatruje prawie 900 restauracji McDonald’s w 11 europejskich krajach – mówi Patrycja Pazio z biura prasowego McDonald’s Polska.

Lębork stolicą frytek

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
W Polsce za stolicę frytek można uznać Lębork. To tutaj na potrzeby restauracji McDonald’s w Polsce wytwarzanych jest rocznie aż 26 tys. ton frytek! W zakładzie produkcyjnym ziemniaki są myte , a następnie za pomocą pary wodnej usuwana jest z nich delikatna skórka.

Kolejnym krokiem jest nadanie im odpowiedniego kształtu. Specjalne noże wodne tną bulwy na słupki, aby chwilę później nowoczesne maszyny mogły wyselekcjonować tylko najlepsze frytki – te najdłuższe, mięsiste i pozbawione jakichkolwiek przebarwień. Kiedy są już wysuszone, zostają wstępnie usmażone w gorącym oleju roślinnym, a następnie mrożone, dzięki czemu są tak niesamowicie chrupiące.

Ostatecznie frytki trafiają do restauracji, gdzie są już tylko smażone w oleju roślinnym (mieszance oleju słonecznikowego i rzepakowego) i podawane gościom z dodatkiem soli. Niezależnie więc od tego, w której restauracji McDonald’s w Polsce zostaną kupione – frytki z Maka to zawsze 100% ziemniaków z polskich pól. To również gwarancja wysokiej jakości, doglądanej na każdym etapie produkcji oraz wyjątkowego smaku, który przez lata zdążyły pokochać miliony ludzi na całym świecie.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej