x

Polak w finale Gelato Festival World Masters

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    19.07.2021

W finale ogólnoświatowego konkursu branży lodziarskiej weźmie udział jeden Polak. Tomasz Szypuła z Lodziarni pod Orzechem przekonał jury swoimi lodami "Cud, miód, orzeszki".

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Finał jednego z największych konkursów branżowych dla przedstawicieli branży lodziarskiej odbędzie się pod koniec 2021 roku. Już dziś wiemy, że wystartuje w nim Tomasz Szypuła, reprezentant Polski z Lodziarni pod Orzechem w Baborowie. 

Gelato Festival World Master to wydarzenie, które wyłania najlepszych cukierników z branży lodziarskiej, szukając ich na całym globie. 8 lipca w Muzeum Gelato we Włoszech spotkali się przedstawiciele 8 najlepszych sklepów z lodami w Polsce. Wyłoniono ich w konkursie na przestrzeni ostatnich czterech lat. Każdy z zawodników miał do przygotowania lody, które oceniało jury złożone z przedstawicieli branży lodziarskiej. Tomasz Szypuła pokonał konkurencję przygotowując lody „Cud miód i orzeszki” z jogurtem greckim, miodem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.

Po raz pierwszy od startu konkursu w tym roku jury techniczne postanowiło przyznać również wyróżnienie za kreatywność dla Pauliny Pieczykolan z lodziarni Bagietka w Kostrzynie. Nagrodę przyznano za lody o smaku rokitnika. 

Światowy finał konkursu odbędzie się w grudniu 2021 roku, a przed nim, w regionalnych finałach zmierzą się ze sobą włoscy cukiernicy.

 

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej