Gelato Festival World Master to wydarzenie, które wyłania najlepszych cukierników z branży lodziarskiej, szukając ich na całym globie. 8 lipca w Muzeum Gelato we Włoszech spotkali się przedstawiciele 8 najlepszych sklepów z lodami w Polsce. Wyłoniono ich w konkursie na przestrzeni ostatnich czterech lat. Każdy z zawodników miał do przygotowania lody, które oceniało jury złożone z przedstawicieli branży lodziarskiej. Tomasz Szypuła pokonał konkurencję przygotowując lody „Cud miód i orzeszki” z jogurtem greckim, miodem i karmelizowanymi orzechami włoskimi.
Po raz pierwszy od startu konkursu w tym roku jury techniczne postanowiło przyznać również wyróżnienie za kreatywność dla Pauliny Pieczykolan z lodziarni Bagietka w Kostrzynie. Nagrodę przyznano za lody o smaku rokitnika.
Światowy finał konkursu odbędzie się w grudniu 2021 roku, a przed nim, w regionalnych finałach zmierzą się ze sobą włoscy cukiernicy.