x

Znany barman Adam Brańczyk otworzył letni bar Tutaj. w Ustroniu

Kategoria: Miejsca    06.08.2021

Od początku wakacji w beskidzkim Ustroniu działa bar Tutaj. oferujący napoje i lody. To koncept znanego barmana Adama Brańczyka, dwukrotnego mistrza świata w konkurencji flair.

W środku utytułowany barman Adam Brańczyk. W tle jego bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
W środku utytułowany barman Adam Brańczyk. W tle jego bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar jest konceptem tymczasowym – mieści się w turkusowej przyczepie ustawionej przy ulicy Parkowej 20 w beskidzkim Ustroniu, tuż przy Parku Kuracyjnym. Turkusowe leżaki zachęcają przechodniów do tego, by na chwilę przystanąć, rozsiąść się, napić, odpocząć. Lokalizacja wymarzona, bo przechodzi tędy mnóstwo spragnionych spacerowiczów.

– To letni pop-up bar. Przyjazny dla każdego koncept, który ma być letnią oazą dla turystów i mieszkańców podczas wakacji. Chcemy nadać świeżości lokalnej scenie gastronomicznej w covidowej rzeczywistości – wyjaśnia Adam Brańczyk.

Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Brańczyk jest profesjonalnym barmanem specjalizującym się w sztuce flair, czyli przygotowywaniu koktajli w niemal akrobatyczny sposób, porównywany do żonglerki. Wielokrotnie reprezentował Polskę w międzynarodowych konkursach barmańskich. Ma na swym koncie takie sukcesy jak m. in. dwukrotny tytuł Mistrza Świata, dwukrotny tytuł Mistrza Niemiec, wicemistrzostwo świata z 2013 r. i wicemistrzostwo Azji zdobyte rok później.
– Całość gastronomicznego doświadczenia zebranego przez ostatnie 15 lat postanowiłem ucieleśnić tworząc koncept Tutaj. w Ustroniu – mówi Adam Brańczyk.

Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Bar Tutaj. w Ustroniu. Zdjęcie: materiały prasowe
Co znajdziemy w ofercie baru? – Serwujemy bezalkoholowe drinki, izotoniczne lemoniady, kawę z polskiej palarni i rzemieślnicze lody – wymienia Brańczyk.
W menu m. in. bezalkoholowe mojito, kawa mrożona z domową bitą śmietaną z nutą wanilii, rooibos z nutami lawendy i pomarańczy, koktajl z musu z mango i marakui.

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nestlé Polska otwiera restaurację w Zatorze pod Krakowem

Globalna firma na rynku FMCG wkracza do branży restauracyjnej. Powstaje lokal gastronomiczny pod szyldem znanej marki roślinnej Nestlé Polska.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Piekarnia Chaud Pain otwiera nowe punkty w stolicy

Warszawska piekarnia słynąca z wypieków we francuskim stylu zamienia się w sieć. W piątek, 19 maja, otworzono dwa nowe punkty Chaud Pain, a w najbliższych tygodniach ma powstać trzeci - wszystkie zlokalizowane w centrum stolicy.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej