– Na przełomie ostatnich lat przekonaliśmy się, że prowadzenie zdrowego stylu życia nie tylko przekłada się na długofalowe efekty w postaci dobrze wyglądającej i zdrowej sylwetki, ale również ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Dawniej, główną motywacją do stosowania jakiejkolwiek diety była chęć utraty wagi, a nie aspekty zdrowotne. Najczęściej sprowadzało się to do restrykcyjnego zmniejszania liczby kalorii. Obecnie, coraz więcej osób ma świadomość tego, że kluczem do utrzymania zdrowia nie jest głodzenie się, a dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia ilość aktywności fizycznej – zauważa Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.
Staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, w wyniku czego zaczęliśmy eliminować z diety niezdrowe produkty. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” aż 52% Polaków unika w produktach sztucznych barwników i konserwantów, 41% wykluczyło ze swojej diety cukier, a 44% ograniczyło spożywanie żywności wysoko przetworzonej.Widocznym trendem jest też chęć rezygnacji ze spożywania mięsa czy nabiału. Na przełomie ostatnich lat wzrosło zapotrzebowanie na diety specjalistyczne ze względów zdrowotnych. Coraz więcej osób zmaga się m. in. z nietolerancją laktozy skutkującą koniecznością wykluczenia określonych produktów.
– Według danych z raportu niemal 10% osób korzysta z usług cateringów dietetycznych ze względu na specyficzne potrzeby żywieniowe. Samodzielne układanie jadłospisu uwzględniającego je oraz odpowiednią ilość wartości odżywczych wymaga nie tylko czasu, ale i specjalistycznej wiedzy – konkluduje Sieńczewski.