x

Warszawski bar El Koktel na liście rekomendacji 50 Best Discovery

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    27.08.2021

Na liście "odkryć" prestiżowego The Worlds 50 Best pojawił się warszawski koktajlbar El Koktel. Do tego grona dolączył także krakowski Mercy Brown. Mamy zatem już w Polsce trzy wyróżnione lokale serwujące drinki.

Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Zespół baru El Koktel. Zdjęcie: Facebook.com
Inne bary polecane w ramach 50 Best Discovery na stronie www.theworlds50best.com to warszawski The Roots oraz - także po raz pierwszy na liście - krakowski Mercy Brown. Przypomnijmy, że oprócz bieżących rekomendacji The World’s 50 Best corocznie organizuje konkursy, w którym wyłania po 50 najlepszych restauracji i barów. Tegoroczne nagrody The World’s 50 Best Bars zostaną przyznane 7 grudnia w Londynie.

El Koktel
Tymczasem zespół El Koktel bardzo ucieszył się z wyróżnienia na 50 Best Discovery i pochwalił się nim w mediach społecznościowych.
„Przede wszystkim przez ostatnie miesiące chodziło o to, by przetrwać i dać sobie radę. Obiecaliśmy sobie, że absolutnie nie poddamy się za żadne skarby. I jakość jest zawsze absolutną wartością dodaną. Po 6,5 roku ciężkiej pracy, momentach absolutnego szorowania po dnie, ale też glorii i chwały El Koktel ląduje jako drugi polski bar na liście. To wyróżnienie światowej rangi i pokazuje, że obrana kilka lat temu droga jest absolutnie słuszna. Dzięki, że jesteście z nami! Do zobaczenia przy barze!” – czytamy na Facebookowym fanpage’u El Koktel.

Co o El Koktel możemy przeczytać na www.theworlds50best.com? Ano, że „jest równie dobrze znany ze swoich światowej klasy koktajli, jak i przyjaznej atmosfery”. Recenzenci zwracają też uwagę na oryginalny wystrój baru oraz fakt, że niektóre składniki drinków wytwarzane są we własnym zakresie. 

Bazująca na kosmicznych skojarzeniach autorska karta w El Koktel zrobiła na nich wrażenie. Wyróżnili  dwa koktajle – Solero z wódką, marakują, śmietanką, kardamonem i wanilią oraz Silver Surfer z ginem, kwiatem czeremchy i wermutem.

Mercy Brown
Z rekomendacji cieszy się także Mercy Brown. „Dziękuję wszystkim członkom zespołu Mercy […] Każdy z Was odegrał bardzo ważną rolę w tym sukcesie. I na pewno to osiągnięcie oznacza, że Mercy Brown zakasuje rękawy i będzie pracować jeszcze intensywniej” – czytamy w poście Mercy Brown na FB.

Recenzenci 50 Best Discovery podkreślili wpływ, jaki Mercy Brown ma na polską scenę koktajlową. Docenili także wystrój lokalu nawiązujący do lat 20. XX w., serwowanie drinków w szkle w stylu vintage oraz organizowanie wieczorów jazzowych i burleski.



Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej