x

Wojciech Starzycki zwycięzcą III Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

Kategoria: Wino    30.08.2021

Wojciech Starzycki prowadzący firmę Winokąt zwyciężył w trzeciej edycji Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów. Jednocześnie został Mistrzem Polski Młodych Sommelierów i zdobył tytuł Mistrza Publiczności.

III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. W środku zwycięzca konkursu Wojciech Starzycki. Zdjęcie: materiały prasowe
III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. W środku zwycięzca konkursu Wojciech Starzycki. Zdjęcie: materiały prasowe
W finale konkursu, który odbył się 28 sierpnia w Gdańsku, Wojciech Starzycki pokonał Dragisę Damljanovica z Serbii pracującego dla Norwegian Cruise Line i Łukasza Górskiego związanego z powstającą dopiero w Warszawie restauracją Hub.Praga. W zawodach startowało 18 sommelierów – reprezentantów Belgii, Estonii, Finlandii, Grecji, Łotwy i Serbii oraz 12 zawodników z Polski. Kryterium udziału w mistrzostwach był wiek poniżej 30 lat.

Finał przed publicznością na scenie hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto poprzedziły zamknięte dla obserwatorów eliminacje, a następnie półfinały. Wśród zadań, z jakimi mierzyli się zawodnicy przed finałem, był test z wiedzy o winie, identyfikacja alkoholu, dobór wina do jedzenia czy zadania dotyczące sprzedaży alkoholu i serwisu wina. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów: serwis, dobieranie wina do menu, zawierał też degustację wina i identyfikację alkoholi.

III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. Zdjęcie: materiały prasowe
III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. Zdjęcie: materiały prasowe
Jurorzy – sommelierzy z Polski oraz czterech krajów reprezentowanych przez zawodników – podkreślali wysoki poziom uczestników, energię i zapał młodych sommelierów. Zadania konkursowe nie były łatwiejsze niż w przypadku zawodów dla bardziej doświadczonych w branży, a dodatkowym wyzwaniem był język angielski jako obowiązujący podczas konkursu.

– Najbardziej cieszyło mnie zadowolenie zawodników z wszechstronności zadań na każdym etapie mistrzostw oraz ich postawa, możliwość współpracy z kolegami także z innych sommelierskich stowarzyszeń narodowych, a także perfekcyjna organizacja zawodów – mówi przewodniczący jury, Tomasz Kolecki.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej