- III Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów. W środku zwycięzca konkursu Wojciech Starzycki. Zdjęcie: materiały prasowe
Finał przed publicznością na scenie hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto poprzedziły zamknięte dla obserwatorów eliminacje, a następnie półfinały. Wśród zadań, z jakimi mierzyli się zawodnicy przed finałem, był test z wiedzy o winie, identyfikacja alkoholu, dobór wina do jedzenia czy zadania dotyczące sprzedaży alkoholu i serwisu wina. Finał, odbywający się na scenie przed publicznością, sprawdzał przede wszystkim praktyczne umiejętności młodych sommelierów: serwis, dobieranie wina do menu, zawierał też degustację wina i identyfikację alkoholi.
Jurorzy – sommelierzy z Polski oraz czterech krajów reprezentowanych przez zawodników – podkreślali wysoki poziom uczestników, energię i zapał młodych sommelierów. Zadania konkursowe nie były łatwiejsze niż w przypadku zawodów dla bardziej doświadczonych w branży, a dodatkowym wyzwaniem był język angielski jako obowiązujący podczas konkursu.– Najbardziej cieszyło mnie zadowolenie zawodników z wszechstronności zadań na każdym etapie mistrzostw oraz ich postawa, możliwość współpracy z kolegami także z innych sommelierskich stowarzyszeń narodowych, a także perfekcyjna organizacja zawodów – mówi przewodniczący jury, Tomasz Kolecki.