Łyk historii
Początki winiarstwa na wyspie sięgają II wieku przed naszą erą, ale jego tradycja nie była kultywowana nieprzerwanie. Czasy prosperity dla winiarzy z Majorki trwały aż do ostatniej dekady XIX wieku, kiedy do wyspy dotarła plaga filoksery (mszycy atakującej krzaki winorośli). Większość plantatorów musiała zrezygnować z produkcji wina i zamienić winnice na uprawę zboża, migdałowców, figowców i cytrusów.
Późniejszy rozwój masowej turystyki również mocno wpłynął na wyspę. Chociaż na Majorce po tych zmianach produkcja wina mocno podupadła, to nigdy nie została zapomniana i zaczęła ponownie odradzać się na początku lat 90.
Lokalne odmiany winorośli
Aby dotrzeć do winnic na Majorce – niezależnie od tego, w którym kurorcie nadmorskim odpoczywamy – wystarczy krótka przejażdżka autem w głąb wyspy. Tam krajobraz gwałtownie zmienia się, wzgórza ustępują miejsca równinom. Następnie pojawiają się w oddali góry Serra de Tramuntana. Interior Majorki to tereny typowo rolnicze, w znacznej części podporządkowane uprawom winorośli.
Winnice na Majorce umiejscowione są zarówno w północnej jak i południowej części wyspy. Sami producenci działają zgodnie z własną filozofią, która opiera się nie tylko na czerpaniu z różnorodności, ale także na wykorzystaniu specyfiki lokalnych odmian winorośli, gleby i klimatu oraz dążeniu do racjonalnej uprawy i poszanowania środowiska. Winnice usytuowane są na gliniastym podłożu nazywanym lokalnie „cal vermell”, a uprawiane odmiany to m.in.: callet, manto negro, cabernet sauvignon, fogo neu, merlot, monastrell i syrah.
W zgodzie z naturą
Wielu winiarzy na wyspie wytwarza wina biodynamiczne
– Biodynamika to podejście do natury zakładające, że człowiek, ziemia, ale i zabudowania gospodarcze, zwierzęta i rośliny to wspólny świat wzajemnej równowagi i ograniczenia zewnętrznej interwencji – wyjaśnia Marek Kondrat.
W winnicach biodynamicznych na Majorce winogrona winifikowane są w zależności od specyfiki rocznika w kadziach z nierdzewnej stali, w dużych i małych beczkach i zbiornikach ceramicznych powstałych z tamtejszej gliny. To właśnie stanowi o wyjątkowości win z Majorki.
Relacja z podróży Marka Kondrata na Majorkę dostępna jest tutaj:
https://www.marekkondrat.pl/blog/nowosci-z-majorki