W tym roku motywem przewodnim wydarzenia będą relacje z sąsiadami – tymi najbliższymi, za ścianą czy po drugiej stronie ulicy, ale też tymi dalszymi. W programie: spotkania stacjonarne i online, spacery, wykłady i rozmowy o herbacie. Tradycyjnie TISZ Festiwal odbywa się w trakcie radosnego, żydowskiego święta Sukkot. Przychód z jednego ze spotkań wesprze Fundację Ocalenie, która pomaga uchodźcom, imigrantom i cudzoziemcom.
Do udziału w festiwalu Muzeum POLIN zaprasza zarówno ekspertów od kuchni żydowskiej, jak i przedstawicieli
mniejszości etnicznych i językowych oraz migrantów. Szykują się wspólne rozmowy o jedzeniu żydowskim w
perspektywie lokalnej wymiany. Tegoroczny TISZ Festiwal będzie także okazją, aby zastanowić się nad tym, jak
gotowanie i jedzenie łączą się ze świadomością ekologiczną i społeczną. Na 5 dni Muzeum POLIN przygotowało
spotkania online z przedstawicielami sąsiedzkich mniejszości, a także spacery kulinarne po Warszawie,
zarówno tej dawnej żydowskiej, jak i współczesnej, w której nadal mieszają się różne języki, smaki i zapachy.
Każdego dnia TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia będzie można zwrócić uwagę na swoich sąsiadów, tych
nowych i tych, którzy są obok od wielu lat, i zapoznać się z ich kuchnią. Będzie również czas, by przyjrzeć się,
jak bliskie są związki między kuchniami sąsiedzkimi, w tym także daniami żydowskimi i polskimi.