x

"Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa" Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux

Kategoria: Lifestyle - książki    13.09.2021

Po napisaniu wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim świetnej książki "Kapłony i szczeżuje" o korzeniach polskiej kuchni Magdalena Kasprzyk-Chevriaux sięgnęła po wzbudzający emocje temat - mięso. Podeszła do niego z historyczną rzetelnością i bez z góry założonej tezy.

'Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa\\" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. Fot. materiały prasowe
'Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa\\" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. Fot. materiały prasowe
W „Sztuce mięs ze szlachtuzem” opisuje, jaką rolę mięso odgrywało na przestrzeni setek lat, jak zmieniała się jego dostępność, jak ewoluowało nasze podejście. Odpowiada na pytania: kiedy i w jakich ilościach spożywano mięso oraz jakie mięso wybierano i w jaki sposób je przyrządzano w dawnej polskiej kuchni. Cofając się o kilkaset lat, do czasów pełnych pekefleiszy, pierśników czy kapłonów, odkrywa przed nami niuanse historii kulinariów i kultury. Dzięki temu będzie nam łatwiej podjąć decyzję, czy jeść mięso, jak je wybierać i jak szanować. Bo jak podkreśla autorka, w dzisiejszym świecie zdominowanym przez przemysłowe hodowle świadomość wyborów kulinarnych i ich społecznych konsekwencji jest szczególnie ważna. 

„SZTUKA MIĘS ZE SZLACHTUZA. NIEOPOWIEDZIANA HISTORIA MIĘSA”, MAGDALENA KASPRZYK-CHEVRIAUX, WYD. CZARNE, 2021 R. 

Recenzja ukazała się w „Food Service" 7–8/2021 nr 207.

Autor tekstu: Jakub Gutek
O AUTORZE
Jakub Gutek
Kulturoznawca, dziennikarz kulinarny i kucharz amator. Od 2016 r. związany z magazynem „Food Service”. W swojej pracy łączy kulinaria i kulturę, a w szczególności film. Współtworzy inicjatywę Films For Food, która zajmuje się dystrybucją i promocją najciekawszych filmów dokumentalnych o tematyce kulinarno-gastronomicznej oraz organizuje wokół nich wiele wydarzeń specjalnych.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej