- 'Sztuka mięs ze szlachtuza. Nieopowiedziana historia mięsa\\" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. Fot. materiały prasowe
W „Sztuce mięs ze szlachtuzem” opisuje, jaką rolę mięso odgrywało na przestrzeni setek lat, jak zmieniała się jego dostępność, jak ewoluowało nasze podejście. Odpowiada na pytania: kiedy i w jakich ilościach spożywano mięso oraz jakie mięso wybierano i w jaki sposób je przyrządzano w dawnej polskiej kuchni. Cofając się o kilkaset lat, do czasów pełnych pekefleiszy, pierśników czy kapłonów, odkrywa przed nami niuanse historii kulinariów i kultury. Dzięki temu będzie nam łatwiej podjąć decyzję, czy jeść mięso, jak je wybierać i jak szanować. Bo jak podkreśla autorka, w dzisiejszym świecie zdominowanym przez przemysłowe hodowle świadomość wyborów kulinarnych i ich społecznych konsekwencji jest szczególnie ważna.
„SZTUKA MIĘS ZE SZLACHTUZA. NIEOPOWIEDZIANA HISTORIA MIĘSA”, MAGDALENA KASPRZYK-CHEVRIAUX, WYD. CZARNE, 2021 R.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 7–8/2021 nr 207.