- Oferta restauracji Roxx. Zdjęcie: materiały prasowe
Oto warszawskie rekomendacje:
Roxx
Co wyróżnia restaurację Roxx? Przede wszystkim różnorodna kuchnia, szeroka oferta win i alkoholi oraz przyjazna atmosfera. Menu zawiera wyłącznie świeże potrawy przygotowywane na miejscu, w tym świeże ryby, owoce morza, mięsa, steki oraz dania wegetariańskie. Z pewnością nikt nie wyjdzie stąd głodny po zjedzeniu wędzonego żebra wieprzowego z puree z pieczonym czosnkiem i włoską kapustą.
Klonn
Położona przy Zamku Ujazdowskim, otoczona ogrodem restauracja jest zieloną oazą w centrum stolicy. Inspiracją dla stworzenia restauracji Klonn stał się 200-letni pomnik przyrody stojący w pobliżu restauracji. W menu smaki kuchni europejskiej przeplatają się z wpływami z różnych stron świata i lokalnymi produktami, tworząc nieograniczone ramami żadnej kuchni, sezonowe kompozycje.
Nie brakuje propozycji zarówno dla wegan i wegetarian, jak i wielbicieli owoców morza czy jakościowej wołowiny. Podczas Festiwalu spróbujecie m. in. domowej kaszy bulgur ze słonecznikiem, pomarańczą i pak choi w wersji wege oraz z dorszem w wersji mięsnej.
Niewinni Czarodzieje
W gronie restauracji biorących udział w Festiwalu, jak zawsze są debiutanci. W Warszawie na Restaurant Week po raz pierwszy można się wybrać do restauracji Niewinni Czarodzieje 2.0. To projekt gastronomiczno-lifestylowy, którego inspiracją był film Andrzeja Wajdy pt. „Niewinni Czarodzieje”.
W festiwalowym menu są m. in. wołowina z truflą i kizami, kaczka, węgorz z foie gras z musem z pietruszki i dymem czereśniowym. Na deser owoce: pomarańcza i marakuja ze śmietanową nutą.
Słodki Słony Familia
Familia Słodki Słony to dwie rodziny, które prowadzą razem cukiernię i bistro od 25 lat. Menu bistro to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia pełna wegetariańskich i wegańskich pozycji, z hiszpańskimi i bliskowschodnimi akcentami, które są bliskie całej rodzinie.
O klasyki kulinarne i konfetti z kruszonki zadbała królowa polskiej gastronomii Magda Gessler. Karta dań wegańskich i wegetariańskich to konik syna Magdy – Tadeusza Mullera, doświadczonego kucharza oraz twórcy największych konceptów restauracyjnych w Polsce.
Podczas Festiwalu w opcji mięsnej jako danie główne zjecie sztufadę wołową nadziewaną czosnkiem z puree truflowym, podgrzybkami, brukselką i sosem demi glace. W opcji wege czeka pieczony burak w rumianym cieście francuskim z duxelle pieczarkowym, zapiekanka z buraka z kozim serem, szpinak na maśle oraz warzywny demi glace z octem balsamicznym.
Winestone Warszawa Centrum
Jeśli szukacie restauracji na wieczorne spotkania ze znajomymi przy lampce dobrego wina oraz wybornej wieprzowinie, zarezerwujcie stolik w Winestone Warszawa Centrum. Czekają tu na was niesamowite połączenia smaków. W menu mięsnym króluje stek wieprzowy z kostką na pieczonych warzywach okopowych z chrupiącymi ziemniakami i sosem musztardowym. Dla miłośników wege przygotowano filet z pstrąga na salsie z grillowanych warzyw na ciepło, pieczoną dynię, czarną soczewicę, oliwę koperkową.
Miejsca można rezerwować za pośrednictwem aplikacji https://app.rclb.pl oraz na stronie https://RestaurantWeek.pl.