x

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie

Kategoria: Miejsca    24.09.2021

Po sukcesie w Sopocie gastronomiczna marka Seafood Station Restaurant & Oyster Bar uruchomiła lokal w stolicy. Serwuje owoce morza, ryby i ostrygi z całego świata oraz mięsa w kompozycjach z sezonowymi, regionalnymi produktami. Wszystko to podlane białymi winami i szampanem.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Pierwsza była sopocka restauracja – powstała we wrześniu 2016 roku. Od czerwca Seafood Station Restaurant & Oyster Bar działa także w Warszawie, oficjalne otwarcie nastąpiło we wrześniu. Podczas spotkania z tej okazji właściciele poinformowali o planach uruchomienia podobnych konceptów w Miami na Florydzie oraz w Dubaju. To rodzinny biznes – markę od zera stworzyły trzy osoby, ale chcą zachować anonimowość.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Aranżacja lokalu to miks stylu industrialnego z elegancją. Z jednej strony znajdziemy tu nawiązania do targowych hal rybnych, np. białe płytki na ścianach czy długi stół z drewnianych bloczków, z drugiej – elementy glamour, takie jak komfortowa błękitna skórzana kanapa albo marmurowe blaty baru. Cieszą oko detale, choćby lampy czy klamki w kształcie ośmiornicy (w toalecie). Projekt stworzyła firma Sikora Wnętrza. Powierzchnia restauracji wnosi aż 500 m kw. łącznie z antresolą. W ciepłym sezonie dochodzi do tego również ogródek liczący 150 m kw.

Ostrygi na lodzie w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Ostrygi na lodzie w Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: Monika Jankowska-Kapica
Szefem kuchni warszawskiego lokalu jest Jakub Arażny. Co proponuje w stworzonym przez siebie menu? Hitem są świeże ostrygi Gillardeau podawane na lodzie lub ostrygi Rockefeller zapiekane z parmezanem oraz ośmiornica z grilla. Uwagę w karcie przyciągają także m. in. gorące nogi kraba, stek z tuńczyka, burger z krewetkami i chorizo, klasyczne brytyjskie fish & chips, tatar z przegrzebków z mango, kawiorem z łososia, kolendrą, chili i cytrynowym mayo, a także surowy tuńczyk z mango, awokado, ogórkiem, limonką i kolendrą. Nie brakuje propozycji bardziej swojskich, np. śledzia po kaszubsku.

Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Seafood Station Restaurant & Oyster Bar w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe/seafoodstation.pl
Za dobór win odpowiada główny sommelier, a zarazem manager restauracji Filip Szaciłowski.
– Karta została stworzona tak, żeby goście mogli wybrać pairing bez obawy, że wino nie będzie pasowało do jedzenia. Mamy w ofercie 50 win, w tym 15 etykiet szampana, jest tez duży wybór sauvignon blanc i rieslinga. Wszystkie białe wina cechuje wyższa kwasowość i brak cukru resztkowego – opowiada Filip Szaciłowski.

W karcie drinków widnieje 10 koktajli, np. Porn Star Martini, na życzenie gości barmani mogą przygotować także większość oficjalnych koktajli z listy International Bartenders Association. Oprócz tego w ofercie jest 6 rodzajów piwa.
– W każdej restauracji promujemy regionalne browary. W Seafood Station Warsaw jest to piwo Piaseczyńskie, a w Seafood Station Sopot browar Amber. Do zobaczenia przy naszym barze! – zaprasza Filip Szaciłowski.


        

      

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nestlé Polska otwiera restaurację w Zatorze pod Krakowem

Globalna firma na rynku FMCG wkracza do branży restauracyjnej. Powstaje lokal gastronomiczny pod szyldem znanej marki roślinnej Nestlé Polska.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Piekarnia Chaud Pain otwiera nowe punkty w stolicy

Warszawska piekarnia słynąca z wypieków we francuskim stylu zamienia się w sieć. W piątek, 19 maja, otworzono dwa nowe punkty Chaud Pain, a w najbliższych tygodniach ma powstać trzeci - wszystkie zlokalizowane w centrum stolicy.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej