x

Kolacja według Marcina Przybysza i food designera Marca Bretillota

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    27.09.2021

Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje niepowtarzalną kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Będzie ona serwowana przez miesiąc w ramach międzynarodowego projektu IDE (International Design Expeditions).

Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Zdjęcie: materiały prasowe
Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Zdjęcie: materiały prasowe
IDE to Poland, Ceramic & Food Route to sześciotygodniowy projekt kreatywny, w ramach którego do Polski przyjechał międzynarodowy zespół projektantów i ekspertów, aby we współpracy z miejscowymi rzemieślnikami, kucharzami, architektami i artystami stworzyć przedmioty nawiązujące do lokalnego dziedzictwa artystycznego i kulinarnego.

Restauracja Epoka w Hotelu Europejskim w Warszawie specjalizująca się w fine food experience jest partnerem edycji IDE to Poland. Jej executive chef Marcin Przybysz we współpracy z francuskim food designerem Marc Brettilot przygotował kolację, która dostępna będzie jedynie od 29 września do listopada 2021 roku. Do 2 października dodatkową atrakcją podczas kolacji w restauracji Epoka będzie gra w „Gęś i Jabłko” zaprojektowana przez Brettilota wraz z ekspertem projektu IDE Laurentem Denize D’estréesem.

Główną misją IDE Poland jest opracowanie nowego języka projektowania inspirowanego dziedzictwem kulturowym Polski. Na przykładzie restauracji Epoka goście poznają polskie wydanie fine food experience, bazujące na recepturach z dawnych, zapomnianych ksiąg kulinarnych. Na podstawie doświadczeń zdobytych podczas pobytu w Polsce powstaną prototypy kolekcji ceramicznych, które będą zaprezentowane między 30 września a 1 października na prywatnym pokazie w Pavilonie w Hotelu Raffles Europejski Warsaw.

Marc Bretillot
Jest food designerem. Pracuje nad praktykami kulinarnymi, tworzeniem nowych produktów, doradza w sprawach innowacji w przemyśle spożywczym i organizuje międzynarodowe wydarzenia oraz występy w galeriach i muzeach.

Jest twórcą studiów podyplomowych z zakresu wzornictwa kulinarnego na Wyższej Szkole Sztuki i Wzornictwa w Reims (ESAD). To na tej uczelni zaczęła się jego przygoda, kiedy stworzył pierwszą pracownię naukową zajmującą się food design w 1999 roku. Wykłada także w prestiżowej szkole gastronomicznej Ecole Superieure de Cuisine Française Ferrandi w Paryżu.

Jest autorem książki „Culinaire Design” opublikowanej przez wydawnictwo Alternatives. Inspiruje go sztuka współczesna, a jego pasją jest nasycanie food designu innymi kreatywnymi działaniami z zakresu sztuki, literatury czy muzyki.

Marcin Przybysz
Executive chef restauracji Epoka doświadczenie zdobywał u boku najlepszych szefów kuchni świata. Inspiracje czerpał z pracy w kuchniach kultury skandynawskiej, śródziemnomorskiej i anglosaskiej. Gotował w otoczeniu czołówki światowej gastronomii, współpracując z takimi szefami jak Massimo Bottura (Osteria Francescana), Rasmus Kofoed (Geranium), René Redzepi (Noma), czy Franck Giovannini (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier).

W Epoce tworzy własne menu, studiując stare księgi, czerpiąc z polskich tradycji kulinarnych oraz rozmawiając z gośćmi. Marcin zbiera wszystkie te elementy i rozpisuje je na serwowane w restauracji przepisy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej