- Francuski food designer Marc Bretillot przygotowuje kolację wraz z szefem kuchni warszawskiej restauracji Epoka Marcinem Przybyszem. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja Epoka w Hotelu Europejskim w Warszawie specjalizująca się w fine food experience jest partnerem edycji IDE to Poland. Jej executive chef Marcin Przybysz we współpracy z francuskim food designerem Marc Brettilot przygotował kolację, która dostępna będzie jedynie od 29 września do listopada 2021 roku. Do 2 października dodatkową atrakcją podczas kolacji w restauracji Epoka będzie gra w „Gęś i Jabłko” zaprojektowana przez Brettilota wraz z ekspertem projektu IDE Laurentem Denize D’estréesem.
Główną misją IDE Poland jest opracowanie nowego języka projektowania inspirowanego dziedzictwem kulturowym Polski. Na przykładzie restauracji Epoka goście poznają polskie wydanie fine food experience, bazujące na recepturach z dawnych, zapomnianych ksiąg kulinarnych. Na podstawie doświadczeń zdobytych podczas pobytu w Polsce powstaną prototypy kolekcji ceramicznych, które będą zaprezentowane między 30 września a 1 października na prywatnym pokazie w Pavilonie w Hotelu Raffles Europejski Warsaw.
Marc Bretillot
Jest food designerem. Pracuje nad praktykami kulinarnymi, tworzeniem nowych produktów, doradza w sprawach innowacji w przemyśle spożywczym i organizuje międzynarodowe wydarzenia oraz występy w galeriach i muzeach.
Jest twórcą studiów podyplomowych z zakresu wzornictwa kulinarnego na Wyższej Szkole Sztuki i Wzornictwa w Reims (ESAD). To na tej uczelni zaczęła się jego przygoda, kiedy stworzył pierwszą pracownię naukową zajmującą się food design w 1999 roku. Wykłada także w prestiżowej szkole gastronomicznej Ecole Superieure de Cuisine Française Ferrandi w Paryżu.
Jest autorem książki „Culinaire Design” opublikowanej przez wydawnictwo Alternatives. Inspiruje go sztuka współczesna, a jego pasją jest nasycanie food designu innymi kreatywnymi działaniami z zakresu sztuki, literatury czy muzyki.
Marcin Przybysz
Executive chef restauracji Epoka doświadczenie zdobywał u boku najlepszych szefów kuchni świata. Inspiracje czerpał z pracy w kuchniach kultury skandynawskiej, śródziemnomorskiej i anglosaskiej. Gotował w otoczeniu czołówki światowej gastronomii, współpracując z takimi szefami jak Massimo Bottura (Osteria Francescana), Rasmus Kofoed (Geranium), René Redzepi (Noma), czy Franck Giovannini (Restaurant de l’Hôtel de Ville de Crissier).
W Epoce tworzy własne menu, studiując stare księgi, czerpiąc z polskich tradycji kulinarnych oraz rozmawiając z gośćmi. Marcin zbiera wszystkie te elementy i rozpisuje je na serwowane w restauracji przepisy.