- \"Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako ciast robienia wypisany w roku 1757 dnia 24 lipca". Fot. materiały prasowe
„Zbiór dla kuchmistrza” to najnowszy, ósmy tom tej serii. Jak piszą wydawcy, jest on prawdziwą summą staropolskiej wiedzy kulinarnej i należy przyznać im rację. Ponad tysiąc zawartych w niej receptur i porad zebrano w 1757 r. dla Rozalii z Zachrowskich Pociejowej. W księdze znajdziemy kopię zaginionego „Kuchmistrzostwa” z ok. 1540 r., receptury z 1633 r., a także porady gospodarskie i zapiski sąsiadów, przyjaciół czy lekarzy. Rękopis ze zbiorów Biblioteki Narodowej Ukrainy opracowany przez Jarosława Dumanowskiego i Switłanę Bułatową pozwoli nam lepiej zrozumieć codzienność i rytuały życia w XVIII w. Warto mieć świadomość naszych korzeni i umieć z nich czerpać.
„ZBIÓR DLA KUCHMISTRZA TAK POTRAW JAKO CIAST ROBIENIA WYPISANY ROKU 1757 DNIA 24 LIPCA”, WYD. I OP. JAROSŁAW DUMANOWSKI I SWITŁANA BUŁATOWA, TOM VIII SERII „MONUMENTA POLONIAE CULINARIA”.
Recenzja ukazała się w „Food Service" 9/2021 nr 208.