Współpraca Rychcika z wybitnymi piekarzami i sprawdzonymi dostawcami (lokalni rolnicy i firmy rodzinne) zaowocowała sukcesem konceptu Bakery, który podbił kubki smakowe warszawiaków (na królewskim Wilanowie i w Browarach Warszawskich).
Michał Paleta, drugi autor sukcesu
W 2020 roku do Rychcika dołączył Michał Paleta, drugi autor sukcesu brandu Bakery, absolwent irlandzkiej Killybegs Culinary College, ekspert w dziedzinie francuskich wypieków. W Polsce pracował w tak uznanych restauracjach jak Concept 13, a także w Hotelu Monopol we Wrocławiu i Hotelu Warszawa.
Paleta poszukuje obłędnych zapachów i smaków w ziarnach i produktach sezonowych. Wyciąga z pieczywa to, co najlepsze – aromaty z dzieciństwa. Odpowiada za Bakery Browary Warszawskie i stworzy koncept Bakery Łódź.
W Łodzi zaproponuje klientom przede wszystkim smaczny, pachnący, chrupiący chleb z różnego rodzaju ziarnami, pestkami i nasionami bogatymi w witaminy i minerały. W ofercie piekarni znajdą się ponadto pyszne śniadania, zbilansowany lunch, aromatyczna kawa i świeżo wyciskane soki.Zapach chleba w Fuzji
Lokal w łódzkiej Fuzji mieścić się będzie w historycznym budynku w Ogrodach Anny. Na przełomie XIX i XX wieku wchodził on w skład dawnej wykańczalni włókienniczego imperium rodziny Scheiblerów. Bakery zajmie 180 m kw. powierzchni. Otwarcie piekarni w Fuzji planowane jest na trzeci kwartał 2022 roku.
– Wybierając miejsce na nasz pierwszy lokal poza Warszawą, szukaliśmy czegoś równie wyjątkowego, co nasze wypieki. Fuzja z mieszanką historycznej i nowoczesnej zabudowy, mnóstwem zieleni i otwartym placem, właśnie taka jest. Nasi łódzcy goście już niedługo na własne oczy będą mogli przekonać się, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowy chleb na naturalnym zakwasie. Nasza kuchnia jest otwarta i transparentna– mówi Bartek Rychcik, CEO Enata Bread.
– Piekarnia działać będzie naprzeciwko budynków mieszkalnych, zatem mieszkańcy Fuzji na wyciągnięcie ręki codziennie będą mieli dostęp do świeżego, chrupiącego pieczywa, a także pozostałych słonych oraz słodkich wypieków – dodaje Karolina Prędota-Krystek, Head of Food and Beverage w Echo Investment.
Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączyć będzie funkcję biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.