Proces produkcji doskonałego makaronu nie ma przed nim żadnych tajemnic, a swoim doświadczeniem, wiedzą oraz entuzjazmem dzieli się z fanami w mediach społecznościowych. W końcu przyszedł czas na publikację papierową.
Jak zrobić podstawowe ciasto na makaron, jak wykonać jego wersję wegańską czy bezglutenową? Jakie wybierać produkty, na co zwracać uwagę przy zagniataniu ciasta, jak formować określone kształty, jak dobierać do nich odpowiednie sosy, smaki i dodatki? Tagliatelle, papardelle, garganelli, ale także makaronowe pierożki: ravioli, capeletti czy agnolotti, po lekturze „Pastaman” nie będą miały przed wami żadnych tajemnic.
Dużą zaletą książki jest przystępny język i precyzyjne instrukcje. Znajdziecie tu mnóstwo inspiracji, smaków i aromatów: zarówno klasyczne połączenia, jak i innowacyjne, zaskakujące.
Mateo Zielonka urodził się w Polsce, do Londynu wyjechał 6 lat temu na tydzień i został do dziś. Zaczynał bez znajomości języka, na zmywaku, ale szybko awansował na kucharza. Pracował w takich londyńskich restauracjach jak Padella i Polpo. Teraz prowadzi makaronowe warsztaty, a jego filmiki na temat makaronów można znaleźć na
Instagramie: www.instagram.com/mateo.zielonka (gdzie obserwuje go ponad
200 000 osób!) oraz w serwisach Food52, Feedfeed i Designmilk.