x

Wszyscy do stołu! Trwa festiwal Celebracje & Degustacje

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    21.10.2021

Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry po raz kolejny wspierają wydarzenia aktywizujące branżę gastronomiczną. W Trójmieście ruszyła pierwsza edycja Festiwalu Celebracje & Degustacje, a już 26 października w Krakowie odbędzie się kolejna konferencja MADE For Restaurant.

Grafika: materiały prasowe
Grafika: materiały prasowe
Nadrzędnym celem Festiwalu Celebracje & Degustacje jest przypomnienie o społecznej,  integracyjnej roli stołu. To symbol dialogu, radości i doświadczeń smakowych, które po wielomiesięcznym okresie obostrzeń spowodowanych pandemią, przeżywamy intensywniej niż do tej pory.

Emocji, które towarzyszą wizycie w restauracji, nie da zastąpić innym doświadczeniem, dlatego FOR Solutions i portal MojStolik.pl wraz z najlepszymi lokalami w Polsce oraz partnerami strategicznymi, w tym Transgourmet i Selgros, podejmują inicjatywę mającą wesprzeć miejską gastronomię po trudnych miesiącach lockdownu.  

- Zdajemy sobie sprawę z tego, ile wyzwań pojawiło się przed restauratorami i jak ważne jest zapełnienie lokali gośćmi. Dlatego wspieramy akcję Celebracje & Degustacje, bo istotne jest dla nas przypomnienie, jak wyjątkowym doświadczeniem potrafi być wizyta w restauracji. Nieustannie dbamy o to, aby goście mogli cieszyć się z wyśmienitych dań, przygotowanych z produktów wysokiej jakości dostarczanych przez naszą firmę – mówi Marcin Dera, dyrektor sprzedaży ds. gastronomii Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Pierwsza edycja Festiwalu wystartowała w Trójmieście 11 października i potrwa do końca miesiąca. Z  kolei w lutym 2022 r. festiwal kulinarny odbywać się będzie w Krakowie i w Warszawie. Goście będą mieli do wyboru menu degustacyjne w wersji wegetariańskiej lub klasycznej, na które będzie się składać przystawka, danie główne, deser oraz niespodzianki – deska serów, wino czy ryby i owoce morze dostarczone przez Selgros. Każde z dań ze specjalnej festiwalowej karty zostało przetestowane i zarekomendowane przez znanego krytyka kulinarnego Macieja Nowaka.  

Oprócz partnerstwa strategicznego festiwalu Transgourmet i Selgros bezpośrednio wspierają restauracje biorące udział w projekcie. Firma przekazała każdej restauracji bony o wartości 1400 zł do wykorzystania w Selgros oraz udzieliła specjalnego rabatu na cały miesiąc w którym festiwal się odbywa. Co najważniejsze, 5% dochodu z każdej kolacji zostanie przeznaczone na wsparcie Polskiej Akcji Humanitarnej. Festiwalowe kolacje są dostępne na stronie https://wydarzenia.mojstolik.pl/

Transgourmet oraz Selgros Cash & Carry są również partnerem strategicznym konferencji MADE FOR Restaurant 2021, która zbierze najważniejszych przedstawicieli branży 26 października w Krakowie. Wydarzenie zostanie podzielone na część naukową, biznesową i kulinarną. Uczestnicy będą mogli pogłębić swoją wiedzę na temat zrównoważonych kierunków rozwoju gastronomii i wynikających z nich realnych korzyści, a także z zakresu efektywniejszego zarządzania zespołem czy ograniczenia marnotrawienia żywności. Zostaną również zaprezentowane praktyki i pierwsze kroki dla Restauracji Przyszłości wypracowane przez przedstawicieli branży.  

Ponadto na scenie stanie dziesięciu najbardziej walecznych, przedsiębiorczych i pomysłowych w biznesie restauratorów. Opowiedzą o swoich doświadczeniach z ostatnich miesięcy, a spośród nich zostanie wybrany TOP KREATOR, który otrzyma stypendium biznesowe oraz bony o wartości 2000 zł do wykorzystania w halach Selgros. Dla właścicieli i pracowników restauracji udział w konferencji jest bezpłatny po wcześniejszej rejestracji, konferencja odbędzie w formie hybrydowej  i będzie również transmitowana online.  


Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Obywatelski projekt ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii". Rusza zbiórka podpisów

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy "Jednolita stawka sprzedażowa - 5% VAT w gastronomii".

Selgros z nagrodą Prezydenta Miasta Poznania

Zaangażowanie marki Selgros w lokalne i ogólnopolskie akcje społeczne zostało docenione. Przedsiębiorstwo wyróżniono tytułem "Firma o złotym sercu". Nagrodę wręczył prezydent Poznania Jacek Jaśkowiak podczas gali z okazji ogłoszenia wyników rankingu Złota Setka Wielkopolski.

Laureaci plebiscytu Najlepsza Restauracja 2023 i Złotej Korony Ambasadora Kuchni Polskiej

Ponad 600 lokali z 15 regionów Polski wzięło udział w organizowanym przez Makro Polska plebiscycie Najlepsza Restauracja 2023. Spośród nich wyłoniono 37 zwycięzców. Znamy także laureatów konkursu "Złota Korona Ambasadora Kuchni Polskiej".

Nagroda Chefs Choice Polska dla wołowiny długo dojrzewającej Sokołów

Wołowina długo dojrzewająca sezonowana na sucho firmy Sokołów otrzymała prestiżową nagrodę Chefs Choice Polska. Została ona przyznana w ramach II edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundację Warto Im Pomóc.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

Światowy Dzień Higieny Rąk - tak świętuje marka Tork

Z okazji Światowego Dnia Higieny Rąk, co roku obchodzonego 5 maja, Tork, marka firmy Essity, lider na rynku profesjonalnej higieny, udostępniła personelowi toruńskiej placówki szkolenie VR.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej