x

Winna Argentyna. Jak wygląda praca w winnicach na drugim końcu świata?

Kategoria: Wino    28.10.2021

Jak kształtuje się rok w winnicach na drugiej półkuli? Co się teraz dzieje w argentyńskim regionie Mendoza? Późna jesień i zima to doskonały czas na podróże dla enoturystów z Europy, którym w tym czasie Stary Kontynent nie oferuje takich winnych atrakcji.

Winnica w regionie Mendoza. Gdy w europejskich winnicach panuje jesień, w południowoamerykańskich - wiosna. Zdjęcie: Shutterstock.com
Winnica w regionie Mendoza. Gdy w europejskich winnicach panuje jesień, w południowoamerykańskich - wiosna. Zdjęcie: Shutterstock.com
Argentyna obejmuje swym obszarem aż cztery strefy klimatyczne, co sprawia, że jest to doskonałe miejsce do uprawy winorośli. Od wielu dekad znajduje się w pierwszej dziesiątce wśród producentów wina na świecie, z produkcją na poziomie nawet 15 mln hektolitrów rocznie. Aż 70% z nich wytwarzanych jest w regionie Mendoza, położonego w zachodniej części kraju u stóp Andów.

Wszystko na opak
Jeśli zastanawiacie się, czym różni się rok winiarza w Europie od tego pracującego po drugiej stronie globu, to odpowiedź brzmi: wszystkim. W momencie, gdy w Europie dokonuje się zbiorów i wchodzi w najbardziej pracowity okres w ciągu roku, w Argentynie i innych krajach na południowej półkuli dopiero opryskuje się rośliny, spulchnia podłoże i zrasza zaczynające kwitnąć krzewy.

Choć wiedza z zakresu ruchu obiegowego i obrotowego Ziemi sprawia wrażenie skomplikowanej, sam proces pracy winiarza nie jest trudny do zrozumienia. Zatem, gdy w europejskich winnicach panuje jesień, w południowoamerykańskich wiosna. Oczywiście, oprócz różnych etapów prac winiarskich związanych z mijającymi porami roku, jest wiele innych różnic pomiędzy typowymi winnicami po dwóch stronach świata. Duży wpływ na smak i specyfikę winogron ma terroir, na który wpływa między innymi wysokość nad poziomem morza.

I tak, o ile w Europie typowe plony plasują się na wysokości około 500 m n.p.m., tak w Argentynie najwyżej położona winiarnia sięga aż 3000 m n.p.m. Region Mendoza, dostarczający ponad 70% plonów w całej Argentynie, charakteryzuje wysokość około 1000 m n.p.m., czyli prawie dwukrotnie wyżej niż przeciętna winnica europejska.

Od wiosny do zimy

Zima w regionie Mendoza, położonym na wysokości około 1000 m n.p.m., czyli prawie dwukrotnie wyżej niż przeciętna winnica europejska. Zdjęcie: Shutterstock.com
Zima w regionie Mendoza, położonym na wysokości około 1000 m n.p.m., czyli prawie dwukrotnie wyżej niż przeciętna winnica europejska. Zdjęcie: Shutterstock.com
W wiosnę wszystko budzi się do życia, rośliny i gleba wymagają specjalnej troski, ochrony przed przymrozkami… Tak jest w Europie. W Argentynie zaś, podczas znanych nam wiosennych miesięcy, czyli od marca do maja/czerwca, trwa jesień, czyli najbardziej pracowity czas dla każdego winiarza. Właśnie wtedy dokonuje się zbiorów, a także zabezpiecza winorośle przed zimą. Jest to też czas fermentacji i wzmożonych obserwacji prognoz pogody, aby dokonać zbioru podczas jak najmniej wilgotnej aury.

„Nasze” lato ze szczytem między czerwcem a sierpniem to najzimniejsze zimowe miesiące w Argentynie związane z wieloma pracami w winnicy. Kontroluje się wtedy wina uzyskane po ostatnich zbiorach, a także sprawdza tempo ich dojrzewania. Poza już zebranymi winogronami, trzeba też jednak zadbać o krzewy, które zapewnią nam następne wysokiej jakości wina.

Gdy na północnej półkuli zapada jesień, czyli intensywny czas zbiorów, w Argentynie nadchodzi wiosna: od września do grudnia trwa czas oprysków, a także walki czy zapobiegania chorobom i pasożytom, które właśnie wtedy mają najlepsze warunki do rozwoju. Co prawda w tych regionach nie ma aż takich problemów z przymrozkami, jakie znają z doświadczenia winiarze z centralnej Europy, ale nadal na bieżąco sprawdzać należy wahania temperatur i dbać o każde grono.

Aż 70% argentyńskich win wytwarzanych jest w regionie Mendoza, położonego w zachodniej części kraju u stóp Andów. Zdjęcie: Shutterstock.com
Aż 70% argentyńskich win wytwarzanych jest w regionie Mendoza, położonego w zachodniej części kraju u stóp Andów. Zdjęcie: Shutterstock.com
Mroźne zimowe miesiące przypadające u nas od grudnia do marca to za to najcieplejszy, letni okres w Argentynie i pozostałych krajach półkuli południowej. W tym czasie, pracujące w winnicy osoby nadal walczą ze szkodnikami oraz nadzorują dojrzewanie wiszących na krzewach kiści. To właśnie od tego w dużej mierze zależy, jaki smak, kolor i kształt będzie miało nasze wino.

Kluczowe jest także regularne pozbywanie się nadmiernej ilości liści, tak, by nie odbierały gronom ani niezbędnych promieni słonecznych, ani wody oraz składników odżywczych. Wszystko po to, aby kiście uzyskały najlepsze parametry, a co za tym idzie – aby wino smakowało jak najlepiej.

Enoturystyka? O tak!

Uroki enoturystyki w regionie Mendoza. Zdjęcie: Shutterstock.com
Uroki enoturystyki w regionie Mendoza. Zdjęcie: Shutterstock.com
W Ameryce Południowej kwitnie, podobnie jak w Europie, turystyka winna: podróżowanie do winnic, gospodarstw, agroturystyki i wszelkich innych miejsc związanych z produkcją wina? Dzięki temu, że na dwóch półkulach ziemskich występują tak skrajnie różne warunki, enoturyści z Europy z powodzeniem mogą poszukiwać nowych smaków i winiarskich doznań w Argentynie w okresie jesienno-zimowym. Warte polecenia są np. winnice w regionie Mendoza, skąd wywodzą się wina Nampe i Los Haroldos, zrzeszone w projekcie Winna Argentyna.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sebastian Giraldo Makovej z Węgier zwycięzcą Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów 2023

Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023 wygrał węgierski sommelier Sebastian Giraldo Makovej z winiarni Sauska. Mistrzem Polski został Tomasz Żak z warszawskiego Kontaktu, który zajął drugie miejsce. Na trzecim znalazł się Bartosz Nowakowski z bydgoskiej restauracji Czosnek i Oliwa.

Włoskie wino na Borsa Vini Italiani już po raz 9.

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Nie tylko korkociąg. Winiarski niezbędnik w lokalu

Wyposażając lokal, musimy wziąć pod uwagę, czy i w jakiej ilości będziemy w nim serwować wino. Od odpowiedzi na te pytania zależy wybór typu kieliszków i miejsca przechowywania zamkniętych butelek, a także sposób postępowania z nimi po otwarciu.

Adam Pawłowski: Ponowne odkrycie Grecji

Być może pierwsze wino nie powstało w Grecji, ale to dzięki Grekom jego picie zyskało funkcje społeczną i kulturową. Bogata historia, wsparta mitologiczną postacią boga wina Dionizosa, była przyczynkiem do wpisania tego niewielkiego kraju winiarskiego na mapę winnego świata.

Jacek Siedlecki: Zwróćmy się ku naturze!

Wiosna niesie ze sobą cieplejsze dni i inspiruje do wyruszenia za miasto. Warto pomyśleć o weekendowym wypadzie do jednej z winnic, których w Polsce pojawia się coraz więcej.

Kamil Wojtasiak - Obsługa musi znać ofertę na pamięć!

Coraz więcej miejsc, które nie są restauracjami czy wine barami, wprowadza wino do menu.Jak opracować ofertę winiarską w kawiarniach, śniadaniowniach, bistrach czy piekarniach i jak przygotować się do jej sprzedaży? Rozmawiamy o tym z Kamilem Wojtasiakiem, Mistrzem Polski Sommelierów z 2018 r.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej