- W Deseo czekają na nas tajemnicze desery w stylu petit gateau. Zdjęcie: materiały prasowe
Smaki jesieni zagościły w kartach restauracji i kawiarni w Browarach Warszawskich. Podczas Dyniobrania goście mogą spróbować limitowanych dań z sezonowymi składnikami.
W Deseo czekają na nas tajemnicze i tematyczne desery w stylu petit gateau - Halloween i Bloody Nika. Będzie mrocznie, krwiście i przede wszystkim przepysznie! W cukierni wypijcie także Pumpkin Spice Latte i skosztujecie czekoladowych czaszek.
- Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem w Vita Cafe. Zdjęcie: materiały prasowe
Dyniowego latte będzie można spróbować także w
dobro&dobro cafe oraz w Etno Cafe. Halloweenowe pączki z dyniowo-pomarańczowym nadzieniem to propozycja kawiarni
Vita Cafe. Wszystkie wypieki wyglądają tutaj jak z okładki.
Piekarnia Bakery specjalnie z tej okazji przygotowała chleb na zakwasie z dynią.
Z kolei na limitowane koktajle polecamy zajrzeć do
Munji, warto tutaj również spróbować oryginalnych dań znad Adriatyku, skierowanych wprost z buchającego płomieniami grilla, opalanego wyłącznie węglem i drewnem.
W sercu Browarów, w nowo otwartym Food Hall Browary na gości czekają wyjątkowe, dyniowe propozycje. Restauracje działające w dawnej Leżakowni - części historycznego Browaru Haberbuscha i Schielego - specjalnie na Dyniobranie przygotowały jesienne menu. Jasna Sprawa zaprasza na aromatyczny krem z pieczonej dyni z imbirem podawany w świeżej dyni hokkaido, a S’poke Bowl & Śledzie na halloweenowy bowl z dynią hokkaido w miso i miodzie z prażonymi orzeszkami ziemnymi, avocado, marynowanym shitake i japońską sałatką ziemniaczaną.
- A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz majonezem szczypiorkowym z chorizo. Zdjęcie: materiały prasowe
Z kolei w
Seafood Bar spróbujemy curry z kerali z krewetkami, dynią piżmową, chutneyem śliwkowym i ryżem japońskim.
A’panu occo ?! stawia na kimchi z buraka ze śliwką, panierowaną dynią marynowaną sosem sojowym, imbirem oraz majonezem szczypiorkowym z chorizo.
Octo Pasta & Pizza przez tydzień będzie serwowała czarne makarony z pieczoną dynią Hokkaido i dodatkami. W
Boston Burger władzę przejmuje burger z chutney dyniowym.
- Browar Warszawski - rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Zdjęcie: materiały prasowe
Co przygotował
Browar Warszawski? W aktualnym menu znajdziemy rozgrzewający krem z dyni ze smażonymi krewetkami i dyniową pastą. Do tego oczywiście piwo. W historycznych piwnicach znajduje się 20 zbiorników, gdzie warzy się 18 rodzajów rzemieślniczego piwa, w tym legendarne Grodziskie i Porter.
- Pizza Lecentano - ravioli z dynią w sosie pecorino. Zdjęcie: materiały prasowe
We włoskiej restauracji
Pizza Lecentano na gości czekają dwie jesienne propozycje - ravioli z dynią w sosie pecorino lub dyniowe risotto z Coppa di Parma i szafranem.
Starowarszawska Gastronomja zaskoczy wegańskim ceviche z dyni podawanym z awokado oraz wegetariańskim kremem z dyni z popcornem o smaku mango-wanilia.
- Starowarszawska Gastronomja - wegańskie ceviche z dyni i z awokado. Zdjęcie: materiały prasowe
Wisienką na dyniowym torcie jest restauracja
Olivos Cafe & Restaurant, w której będzie okazja do spróbowania ich autorskiej zupy z dyni pizzy na sosie dyniowym i tradycyjnego dyniowego deseru.