– Organizując trzy lata temu Kulinarne Zjednoczenie Polski, chcieliśmy pokazać bogate tradycje i dziedzictwo kuchni polskiej – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska. – Dziś widać jak na dłoni, iż jest to projekt potrzebny i wysoko oceniany, tak przez restauratorów i szefów kuchni, jak i samych klientów. Kuchnia polska to wciąż modny, inspirujący i wdzięczny temat.
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. W tym roku przystąpiło do niego 140 restauracji z siedmiu obszarów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza, Warmii i Mazur oraz Podhala. Promują one tradycje kuchni polskie w nowych ciekawych interpretacjach, a z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotują specjalne dania w kolorach biało-czerwonej flagi.
- Tydzień Kuchni Polskiej - ravioli z gęsiną, pudrem z buraka i kremowym sosem. Zdjęcie: materiały prasowe
Podczas odwiedzin lokali biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej i programie Polskie Skarby Kulinarne warto zagłosować na najlepsze z nich w specjalnym plebiscycie Najlepsza Restauracja. Szczegóły na stronie: www.polskieskarby.pl.