x

Tydzień Kuchni Polskiej - kulinarne świętowanie rocznicy niepodległości

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    09.11.2021

Jak co roku z okazji Święta Niepodległości, MAKRO Polska organizuje Tydzień Kuchni Polskiej, która potrwa od 8 do 14 listopada. W tym roku towarzyszy mu specjalne biało-czerwone menu, przygotowane przez Akademię Inspiracji MAKRO.

Tydzień Kuchni Polskiej - dorsz z paprykowym musem. Zdjęcie: materiały prasowe
Tydzień Kuchni Polskiej - dorsz z paprykowym musem. Zdjęcie: materiały prasowe
Od 2018 roku i projektu Kulinarne Zjednoczenie Polski, data 11 listopada stanowi pretekst również do kulinarnego świętowania niepodległości Polski.
– Organizując trzy lata temu Kulinarne Zjednoczenie Polski, chcieliśmy pokazać bogate tradycje i dziedzictwo kuchni polskiej – mówi Magdalena Figurna, menedżer ds. PR i Komunikacji Wewnętrznej MAKRO Polska. – Dziś widać jak na dłoni, iż jest to projekt potrzebny i wysoko oceniany, tak przez restauratorów i szefów kuchni, jak i samych klientów. Kuchnia polska to wciąż modny, inspirujący i wdzięczny temat.

Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. W tym roku przystąpiło do niego 140 restauracji z siedmiu obszarów: Warszawy, Krakowa, Poznania i Wielkopolski, Wrocławia i Dolnego Śląska, Trójmiasta i Pomorza, Warmii i Mazur oraz Podhala. Promują one tradycje kuchni polskie w nowych ciekawych interpretacjach, a z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotują specjalne dania w kolorach biało-czerwonej flagi.

Tydzień Kuchni Polskiej - ravioli z gęsiną, pudrem z buraka i kremowym sosem. Zdjęcie: materiały prasowe
Tydzień Kuchni Polskiej - ravioli z gęsiną, pudrem z buraka i kremowym sosem. Zdjęcie: materiały prasowe
Pomysły na nie stworzył Zbigniew Sonik, szef kuchni Akademii Inspiracji MAKRO w Krakowie, a znalazły się wśród nich m.in.: tatar z buraka z kompresowaną kalarepą, krem z wędzonych pomidorów z musem z pietruszki, dorsz z paprykowym musem oraz różany sorbet z bezą i białą czekoladą. Przepisy te to oczywiście tylko inspiracje dla biorących udział w programie szefów kuchni z całego kraju. Można zatem spodziewać się i innych ciekawych biało-czerwonych kreacji na talerzach, tym bardziej że MAKRO zorganizuje specjalny konkurs na najlepszą taką recepturę.

Podczas odwiedzin lokali biorących udział w Tygodniu Kuchni Polskiej i programie Polskie Skarby Kulinarne warto zagłosować na najlepsze z nich w specjalnym plebiscycie Najlepsza Restauracja. Szczegóły na stronie: www.polskieskarby.pl.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej