x

Vincent i Portugalia Gourmet w warszawskiej Hali Koszyki

Kategoria: Miejsca    10.11.2021

Hala Koszyki poszerza ofertę kuchni europejskiej. Jeszcze w tym roku będzie tam można kupić portugalskie przysmaki z Portugalia Gourmet, a na początku przyszłego - skosztować francuskiego pieczywa i ciastek w bistro Vincent. Oba lokale znajdą się na parterze budynku.

Hala Koszyki w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Hala Koszyki w Warszawie. Zdjęcie: materiały prasowe
Nadziewane binokle z Lotaryngii, rolady bûches de Noël czy chleby na zakwasie z Dordogne – już niedługo będzie można kupić w Hali Koszyki. Słynąca z francuskich wypieków piekarnia Vincent otworzy się na początku przyszłego roku.

Vincent Boulangerie Patisserie to nie tylko piekarnia, ale także cukiernia i bistro oferujące francuskie pieczywo i wyroby cukiernicze tworzone ręcznie według tradycyjnych receptur, tylko z naturalnych składników. Za marką stoi Francuz urodzony w Lotaryngii - Vincent Gauthier, który od najmłodszych lat był miłośnikiem dobrego pieczywa i produktów wysokiej jakości. Do produkcji wypieków sprowadzane są z Francji najlepsze dostępne na tamtejszym rynku mąki i inne składniki, dzięki czemu mają prawdziwie francuski smak.

Jeszcze jesienią w Koszykach otworzą się delikatesy Portugalia Gourment. Portugalia Gourment to miejsce przywodzące na myśl wakacje w słonecznej Portugalii. Kupimy tu produkty będące kwintesencją tamtejszej kuchni. Nie zabraknie przetworów, sardynek i konserw rybnych oraz doskonałego portugalskiego wina i mocniejszych alkoholi. Dla miłośników słodkości będą zaś wypiekane na miejscu sławne portugalskie ciasteczka Pastel de Nata.  

– W minionym roku przedłużyliśmy większość umów najmu, potwierdzając jednocześnie dobrą i partnerską relację z naszymi najemcami. Dodatkowo stale urozmaicamy ofertę Hali Koszyki, tak aby była ona atrakcyjna dla naszych gości. Oprócz wspomnianych najbliższych otwarć, w roku 2022 pojawią się nowe miejsca spotkań oraz kolejne marki – mówi Anna Merta, leasing director retail w Globalworth Poland.

Hala Koszyki została wzniesiona ponad 100 lat temu przy ulicy Koszykowej w Warszawie na terenie ówczesnego folwarku Koszyki. Zaprojektowana w secesyjnym stylu przez architekta Juliusza Dzierżanowskiego, dopiero jesienią 2016 roku wróciła na mapę miasta jako wyjątkowy punkt towarzyski i kulinarny, gdzie można zjeść w kilkunastu restauracjach i barach lub kupić produkty spożywcze do domu. Kompleks obejmuje 16 000 mkw. powierzchni biurowej i 6 500 mkw. powierzchni handlowej. Właścicielem i zarządcą Hali Koszyki jest Globalworth.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej