x

Targi HORECA / GASTROFOOD / ENOEXPO powróciły do Krakowa

Kategoria: Wydarzenia - branżowe    22.11.2021

Po blisko dwóch latach przerwy do Krakowa powróciły Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA, Targi Artykułów Spożywczych i Napojów dla Gastronomii GASTROFOOD oraz Międzynarodowe Targi Wina w Krakowie ENOEXPO.

Zdjęcie: Materiały prasowe
Zdjęcie: Materiały prasowe
W targach udział wzięło 230 wystawców m.in. z Czech, Francji, Gruzji, Kosowa, Polski, Portugalii, Turcji, Węgier, Włoch. Po raz pierwszy można było spotkać reprezentantów Słowenii, którzy nie kryli zadowolenia z udziału.

– To jest pierwszy raz kiedy Słowenia zaprezentowała się z 10 producentami. Dzięki wsparciu Ambasady Słoweńskiej w Warszawie byliśmy w stanie pokazać się nie tylko z dobrymi winami, ale też w sposób atrakcyjny wizualnie dla odwiedzających. Polacy szukają nowych smaków i nowych regionów, a Słowenia dla polskich klientów takim nowym regionem jeszcze jest – podsumowuje Damian Buraczewski, SlovVine.

Spotkania w cieniu pandemii
Targi HORECA dały okazję spojrzenia na gastronomię, hotelarstwo i winiarstwo z perspektywy zmian, które nastąpiły w 2020 roku. Wielu wystawców po raz pierwszy od wielu miesięcy miało szansę spotkania w branżowym gronie. Był czas na wymianę doświadczeń, podzielenia się wiedzą oraz nawiązania nowych kontaktów. Pomimo coraz większego optymizmu, sporo firm nadal trzyma rękę na pulsie i chce być gotowa na wypadek wprowadzenia ponownych ograniczeń.

Nie tylko wino
Największą część ekspozycji ENOEXPO® tradycyjnie stanowiły wina. Przez trzy dni targom towarzyszyły liczne degustacje, m.in. win czeskich, gruzińskich, hiszpańskich, niemieckich, portugalskich, słoweńskich, węgierskich. Dużym zainteresowaniem cieszyły się również cydry. Tegoroczną wisienką na torcie okazały się polskie destylaty.

Zwierciadło branży
Goście targów z pewnością na długo zapamiętają także wyjątkowe show, jakim był Bocuse d’Or Poland – polskie eliminacje do najbardziej prestiżowego międzynarodowego konkursu gastronomicznego. Targi od zawsze były zwierciadłem branży. To co prezentowane jest podczas imprezy, bardzo szybko staje się dominującym trendem w gastronomii i hotelarstwie. Rozwiązania proponowane podczas wydarzenia z pewnością przez wiele restauracji i hoteli już niebawem zostaną wdrożone, tak aby w rok 2022 wkroczyć pewnie i silnie.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Wielkopolski Kucharz Roku 2023 - Konkurs im. Rafała Jelewskiego

Tegoroczna edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznański w Luboniu. To cykliczne wydarzenie skierowane do przedstawicieli środowiska gastronomicznego z całej Polski.

The World's 50 Best przyznało nagrody Champions of Change za przełomowe inicjatywy w gastronomii

The World's 50 Best Restaurants, organizacja typująca listę najlepszych restauracji na świecie, przyznała nagrody Champions of Change za działania na rzecz pozytywnych społecznych zmian w gastronomii. Otrzymali je Nora Fitzgerald Belahcen z Marrakeszu oraz Othón Nolasco i Damián Diaz z Los Angeles.

Ogólnopolskie warsztaty "Śniadanie na trawie" ze wsparciem Mlekpolu

Warsztaty z serowarstwa, wędliniarstwa, wędzarnictwa, baristyki oraz przygotowywania sushi - adepci gastronomii z całej Polski spotkali się 19 maja w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, aby zdobywać nowe umiejętności. Placówkę wspiera Mlekpol, przekazując produkty mleczarskie.

Wielka Loteria Selgros "26 lat na +". Atrakcyjne nagrody czekają na klientów

Po raz kolejny Selgros zaprasza swoich klientów do udziału w jubileuszowej loterii. Do wygrania jest 26 tysięcy bonów towarowych oraz nagrody główne - 10 x 10 tysięcy złotych w bonach do zrealizowania w halach marketu.

Czy mięso komórkowe trafi do Polski? Debata Food and Design

Czy Polacy są gotowi na mięso komórkowe i kiedy możemy się go spodziewać na półkach sklepowych? Między innymi te pytania twórcy projektu Food and Design zadali ekspertom podczas minionej debaty.

Deseo z czterema nagrodami na International Chocolate Awards

Już drugi rok z rzędu marka Deseo Patisserie & Chocolaterie została nagrodzona za swoje rzemieślnicze czekolady w konkursie International Chocolate Awards. Warszawska cukiernia wywalczyła w tym roku aż cztery medale: jeden złoty, jeden srebrny i dwa brązowe.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej