Cristina Catese zaserwowała danie według przepisu podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która jest organizatorem kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.
Dlaczego zdecydowała się na perliczkę? Ten gatunek mięsa jest lekkostrawny, bogaty
w składniki odżywcze i witaminy.
– Perliczka pochodzi z Afryki i w czasach starożytnych była wysoko ceniona na stołach faraonów. Na szczęście nie musimy podróżować daleko, żeby móc cieszyć się smakiem perliczek. Ich mięso ma smak zbliżony do bażanta, do tego stopnia, że można je przygotować w taki sam sposób, czyli gotować, grillować lub zapiekać. Dla mnie perliczka to smak Bożego Narodzenia. Uwielbiam przygotowywać rosół i tortelli z aromatycznym nadzieniem. Polecam perliczkę, bo jest smaczna i lekkostrawna – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.
Przepis na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami
Składniki (porcja dla 4 osób)
Czas przygotowania i gotowania (40 minut)
- 500 g gotowych gnocchi
Ragù:
- 300 g mielonego mięsa z piersi perliczki
- 200 g świeżych grzybów (np. pieczarki)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1/2 gałązki selera naciowego
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
- 6 łyżek oliwy extra virgin
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
Do podania:
- 60 g startego Parmigiano Reggiano
Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Na patelni zrumień z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Następnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Przełóż do miski i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną marchewkę, cebulę i seler z dodatkiem 4 łyżek oliwy. Dodaj mielone mięso z perliczki i zalej całość winem.
Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby (pieczarki). Gotuj przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj na wierzch ragù i przed podaniem posyp danie tartym Parmigiano Reggiano.