x

Gnocchi z ragu z perliczki - przepis Cristiny Catese

Kategoria: Karta - dania    23.11.2021

Autorką przepisu na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami jest Christina Catese, szefowa kuchni i ambasadorka akcji "To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość".

Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami  Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe
Gnocchi z ragu z perliczki i grzybami Christiny Catase. Zdjęcie: materiały prasowe

Cristina Catese zaserwowała danie według przepisu podczas targów Polagra Food na stoisku Krajowej Rady Drobiarstwa – Izby Gospodarczej, która jest organizatorem kampanii „To jest nasz drób! Europejska wysoka jakość”.
Dlaczego zdecydowała się na perliczkę? Ten gatunek mięsa jest lekkostrawny, bogaty
w składniki odżywcze i witaminy.
– Perliczka pochodzi z Afryki i w czasach starożytnych ​​była wysoko ceniona na stołach faraonów. Na szczęście nie musimy podróżować daleko, żeby móc cieszyć się smakiem perliczek. Ich mięso ma smak zbliżony do bażanta, do tego stopnia, że można je przygotować w taki sam sposób, czyli gotować, grillować lub zapiekać. Dla mnie perliczka to smak Bożego Narodzenia. Uwielbiam przygotowywać rosół i tortelli z aromatycznym nadzieniem. Polecam perliczkę, bo jest smaczna i lekkostrawna – mówi ambasadorka kampanii Cristina Catese.

Przepis na gnocchi z ragu z perliczki i grzybami

Składniki (porcja dla 4 osób)
Czas przygotowania i gotowania (40 minut)

  • 500 g gotowych gnocchi

Ragù:

  • 300 g mielonego mięsa z piersi perliczki
  • 200 g świeżych grzybów (np. pieczarki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 gałązki selera naciowego
  • 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 6 łyżek oliwy extra virgin
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%

Do podania:

  • 60 g startego Parmigiano Reggiano

Przygotowanie:
Grzyby oczyść i pokrój w plastry. Na patelni zrumień z czosnkiem i 2 łyżkami oliwy. Następnie dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Przełóż do miski i odstaw na bok. Na tej samej patelni podsmaż posiekaną marchewkę, cebulę i seler z dodatkiem 4 łyżek oliwy. Dodaj mielone mięso z perliczki i zalej całość winem.

Gotuj przez 10 minut, a następnie dodaj grzyby (pieczarki). Gotuj przez 30 minut, pod koniec gotowania dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Ugotuj gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj na wierzch ragù i przed podaniem posyp danie tartym Parmigiano Reggiano.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej