Zbudować poczucie własnej wartości
Zdając sobie sprawę z wagi problemu, Galeria Mokotów zdecydowała się pomóc wychowankom mokotowskich domów dziecka i ośrodków opiekuńczo wychowawczych w ich starcie w dorosłe życie. W tym celu dyrekcja tego warszawskiego centrum handlowego, wraz z Fundacją Samodzielność od Kuchni, zorganizowała kilkudniowe warsztaty, które pozwolą młodzieży na zdobycie potrzebnych w dorosłym życiu umiejętności, a także na zbudowanie poczucia własnej wartości i sprawczości.
– Chcemy wzbudzać w młodzieży zainteresowanie jedzeniem i światem. Uczymy jak jeść z korzyścią dla portfela i środowiska. Rozwijamy kreatywność i ćwiczymy odwagę do próbowania nowych smaków. W naszej pracy, widzimy, że wspólne przygotowanie posiłków i jedzenie stwarza wspaniałe podłoże do wielu rozmów. Gotowanie wzmacnia gotowość do podejmowania decyzji, buduje świadomość własnych umiejętności, wspiera wiarę, że działając, możemy coś zmienić na lepsze i przekonanie, że nasze zdanie jest ważne – powiedziała Iga Pietrusińska, członkini zarządu fundacji Samodzielność od Kuchni.
Gotowanie zaczęli od zakupów
Listopadowe warsztaty „Samodzielność od Kuchni” rozpoczęły się od spotkania w Galerii Mokotów, podczas którego uczestnicy zapoznali się ze sobą oraz z prowadzącymi, a następnie udali się na zakupy do hipermarketu Carrefour. Tam prowadzące poruszyły temat przygotowywania list zakupowych, sprawdzania składu produktów na etykietach a także porównywania cen. Podzieleni na dwie grupy uczestnicy kupili wszystko co było potrzebne do kulinarnej części zajęć.
Drugi i trzeci dzień warsztatów uczestnicy spędzili w studiu kulinarnym Little Chef, gdzie z zakupionych wcześniej produktów, uczyli się przyrządzać zdrowe i smaczne dania. Przy okazji dyskutowano o tym, jakie znaczenie ma umiejętność gotowania oraz jak można zrobić kilka dań znając podstawy i zasady łączenia smaków i składników. W pierwszym dniu warsztatów kulinarnych spod rąk młodzieży i prowadzących wyszły 4 wersje makaronu z sosem na bazie pomidorów.
Kolejnego dnia skupionego wokół kulinariów poruszono temat sezonowości oraz niemarnowania jedzenia. Ilustracją do tych tematów było przygotowanie stir-fry z kaszą gryczaną. Na deser wykonano proste ciasteczka czekoladowe, do których nie potrzeba wałka ani miksera, a także czekośliwkę – smarowidło na bazie śliwek (świeżych i suszonych) z kakao.
Nauka pod okiem partnerów
Czwarty dzień usamodzielniających zajęć dla młodzieży należał do partnerów merytorycznych, czyli najemców z Galerii Mokotów.
Specjaliści ze sklepu odzieżowego zabrali uczestników do krainy metek i materiałów – prowadzący podzielili się wiedzą z zakresu odpowiedniego wyboru materiału do różnych zadań (np. co najlepiej wybrać do ćwiczeń, co na spacer zimą, a co sprawdzi się w upalny dzień w szkole). Młodzież miała też okazję do stworzenia stylizacji na różne okazje, takie jak rozmowa o pracę, egzamin, wyjście do kina czy zwykły dzień w szkole lub w pracy.
Ostatniego dnia akcji „Samodzielność od Kuchni w Galerii Mokotów” wszyscy zebrali się przy wspólnym stole, aby przy samodzielnie przygotowanych smakołykach podsumować zdobytą wiedzę i nowe umiejętności, ale też pobyć jeszcze chwilę ze sobą i po prostu spędzić miło czas.