x

Kulinarne oblicze Święta Dziękczynienia w USA i w Polsce. Opowiada Artur Jarczyński

Kategoria: Wydarzenia - otwarte    25.11.2021

Jak obchodzone jest Święto Dziękczynienia w USA, a jak w Polsce? Czym faszeruje się indyka i co oprócz niego musi znaleźć się na świątecznym stole? O Thanksgiving Day rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, właścicielem sieci restauracji amerykańskich Jeff’s.

Family, friends and food, czyli rodzina, przyjaciele i jedzenie – tak w skrócie można opisać amerykańskie Święto Dziękczynienia. W czwarty czwartek listopada miliony Amerykanów zasiądą przy rodzinnym stole, by wspólnie celebrować jedno z najważniejszych dla nich świąt w roku. Oto, jak obchodzą ten dzień nie tylko w USA, ale również i Polsce rozmawiamy z Arturem Jarczyńskim, restauratorem i właścicielem m.in. sieci amerykańskich restauracji Jeff’s, który często podróżuje i pomieszkuje w Stanach Zjednoczonych.

„Food Service:: Czym dla Amerykanów jest Święto Dziękczynienia?
Artur Jarczyński: – Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Upamiętnia bowiem pierwsze udane żniwa pierwszych osadników, którzy przybyli na nowy ląd. Tego dnia Amerykanie okazują wdzięczność za to, co mają. można porównać do Świąt Bożego Narodzenia w polskim wydaniu, ponieważ kluczowym elementem tego wyjątkowego dnia jest uroczysty posiłek w gronie najbliższych, rodziny czy przyjaciół. Jeśli zapytamy Amerykanów, co w tym dniu jest najważniejsze, odpowiedzą, że o „3F, czyli Family, Friends and Food”.

Czy w USA wszyscy Amerykanie celebrują to święto w domu? Jaki procent obywateli chodzi z tej okazji do restauracji?
– Święto Dziękczynienia obchodzone jest w czwarty czwartek listopada (w tym roku to 25 listopada). Tego dnia, jak

w Boże Narodzenie, zamknięta jest większość firm i instytucji, a wyjątek stanowią restauracje (i to nie wszystkie), w których również można zjeść świąteczny posiłek. Myślę jednak, że 90 proc. Amerykanów celebruje to święto w domu. Przygotowanie potraw zajmuje wiele godzin, dlatego w sklepach można znaleźć wiele produktów, które wystarczy tylko odgrzać.

Co obowiązkowo pojawia się na stole w Święto Dziękczynienia?
– Najbardziej charakterystyczne danie to oczywiście pieczony indyk. Co ciekawe w sklepach dostępne są zafoliowane indyki z instrukcją na temat czasu pieczenia, który zależy od wagi ptaka (ta rzadko schodzi poniżej 10 kg) oraz od temperatury piekarnika. Czasem w mięso wbite jest od razu specjalne urządzenie (tzw. pop-up timer), które wyskakuje, kiedy indyk jest gotowy.

Ważnym elementem jest farsz do indyka, czyli mieszanka na bazie chleba i rosołu. Nadzienie zawierać może np. grzanki, orzechy, marchew, seler, cebulę, szałwię, żurawinę, jabłka, rodzynki i kawałki kiełbasy, parówek lub boczku. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, lub wręcz żurawinową galaretkę oraz puree ze słodkich lub białych ziemniaków.

Typowe warzywa, które pojawiają się na stole, to zielona fasolka w najróżniejszych postaciach, choć najczęściej jest

Artur Jarczyński. Zdjęcie: materiały prasowe/Pikturia.pl
Artur Jarczyński. Zdjęcie: materiały prasowe/Pikturia.pl
to zapiekanka, a także kukurydza (często w formie kukurydzianego chleba), dynia i pieczone bataty. Indyka podaje się z sosem żurawinowym na zimno lub wręcz żurawinową galaretkę. Innym daniem świątecznym jest makaron z sosem serowym.

Są również tradycyjne desery: pumpkin pie – tarta na kruchym spodzie z doprawioną korzennie masą dyniową, pecan pie – tutaj na kruchy spód tarty wylana zostaje masa z cukru, syropu kukurydzianego, wanilii i masła, w której zatopione są orzechy pekan oraz apple pie, czyli szarlotka. Tarty mają zwykle charakterystyczną kratkę z ciasta na wierzchu. Na stołach pojawiają się również brownie czy placek czekoladowy.

Czy w całych Stanach Zjednoczonych celebracja wygląda podobnie?
– Są odstępstwa, co związane jest z tradycyjnymi smakami i potrawami regionalnymi. Wątpię też, żeby święto to obchodzili rdzenni Amerykanie, czyli Indianie.

Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Czym one zastępują indyka?
– Na Święto Dziękczynienia w domach jest tyle jedzenia, że wegetarianie zawsze znajdują coś dla siebie. Takim zamiennym daniem może być makaron z sosem serowym, ale też zapiekanka z fasoli.

Jak wyglądają obchody święta dziękczynienia w Polsce? I czym się różnią od celebracji w USA?
– Amerykanie w Polsce obchodzą go w bardzo podobny sposób, jak w Stanach Zjednoczonych. Jednak przygotowanie wszystkich dań to spore wyzwanie czasowe, dlatego wielu z nich udaje się do restauracji, by uroczystą kolację zjeść w gronie amerykańskich, ale również polskich przyjaciół. Od lat wychodzimy im naprzeciw, przygotowując w restauracjach Jeff`s związane z tym świętem charakterystyczne dania amerykańskie.

Proponujemy gumbo, czyli pochodzącą z Luizjany gęstą zupę z warzyw, owoców morza mięsa oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Cajun z centralnej Luizjany, indyka faszerowanego ziołami i podawanego z pureee ziemniaczanym, sosem żurawinowym oraz karmelizowanymi warzywami. Na deser serwujemy tartę z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi. Jest uroczyście. Tego dnia w restauracjach Jeff`s są białe obrusy, a kelnerzy ubrani są w odświętne ubrania.


Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

XVI Międzynarodowy Festiwal Kuchni Dworskiej

Pokazy kulinarne najlepszych szefów kuchni, rekonstrukcje historyczne, jarmark produktów regionalnych i liczne konkursy - to główne atrakcje XVI Międzynarodowego Festiwalu Kuchni Dworskiej, który odbędzie się 8 czerwca w Podzamczu Chęcińskim.

Kolacja Chefs Only na zamku w Szydłowcu na rzecz bezdomnych zwierzaków

10 czerwca na zamku w Szydłowcu odbędzie się kolejne spotkanie z cyklu Chefs Only, któremu towarzyszyć będą m.in. gotowanie na żywo i warsztaty kulinarne. Zwieńczeniem wydarzenia będzie pięciodaniowa kolacja degustacyjna, przygotowana przez pięciu szefów kuchni.

Nocny Market - start sezonu 2023

Nocny Market wraca na nieczynny dworzec Warszawa Główna już 5 maja! W ósmym sezonie jednego z największych eventów streetfoodowych w Polsce dobrych gastronomicznych powrotów, ekscytujących debiutów i jeszcze kilku niespodzianek.

Witamy na foodservice24.pl! Zmieniamy nazwę, zmieniamy się dla was!

Pożegnaliśmy dotychczasową nazwę i stare logo naszego portalu - OuiChef.pl. Chcemy, aby nowa domena - foodservice24.pl - łatwiej wam się kojarzyła z naszym bratnim magazynem "Food Service". Uspójniamy wizerunek i ofertę wydawniczą!

Palikot i Wojewódzki atakowani za zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa w prokuraturze

W sieci zawrzało. Aktywista Jan Śpiewak oskarża byłego polityka i przedsiębiorcę Janusza Palikota oraz celebrytę i dziennikarza Kubę Wojewódzkiego o nielegalne i nagminne zachwalanie alkoholu w social mediach. Sprawa trafiła do prokuratury. Co dalej?

Radosnych i smacznych świąt!

Wielkanocne życzenia od redakcji OuiChef.pl i "Food Service".

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej