„Food Service:: Czym dla Amerykanów jest Święto Dziękczynienia?
Artur Jarczyński: – Dzień Dziękczynienia, czyli Thanksgiving Day, to najbardziej amerykańskie ze wszystkich świąt. Upamiętnia bowiem pierwsze udane żniwa pierwszych osadników, którzy przybyli na nowy ląd. Tego dnia Amerykanie okazują wdzięczność za to, co mają. można porównać do Świąt Bożego Narodzenia w polskim wydaniu, ponieważ kluczowym elementem tego wyjątkowego dnia jest uroczysty posiłek w gronie najbliższych, rodziny czy przyjaciół. Jeśli zapytamy Amerykanów, co w tym dniu jest najważniejsze, odpowiedzą, że o „3F, czyli Family, Friends and Food”.
Czy w USA wszyscy Amerykanie celebrują to święto w domu? Jaki procent obywateli chodzi z tej okazji do restauracji?
– Święto Dziękczynienia obchodzone jest w czwarty czwartek listopada (w tym roku to 25 listopada). Tego dnia, jak
Co obowiązkowo pojawia się na stole w Święto Dziękczynienia?
– Najbardziej charakterystyczne danie to oczywiście pieczony indyk. Co ciekawe w sklepach dostępne są zafoliowane indyki z instrukcją na temat czasu pieczenia, który zależy od wagi ptaka (ta rzadko schodzi poniżej 10 kg) oraz od temperatury piekarnika. Czasem w mięso wbite jest od razu specjalne urządzenie (tzw. pop-up timer), które wyskakuje, kiedy indyk jest gotowy.
Ważnym elementem jest farsz do indyka, czyli mieszanka na bazie chleba i rosołu. Nadzienie zawierać może np. grzanki, orzechy, marchew, seler, cebulę, szałwię, żurawinę, jabłka, rodzynki i kawałki kiełbasy, parówek lub boczku. Indyk jest zazwyczaj podawany z sosem żurawinowym, lub wręcz żurawinową galaretkę oraz puree ze słodkich lub białych ziemniaków.
Typowe warzywa, które pojawiają się na stole, to zielona fasolka w najróżniejszych postaciach, choć najczęściej jest
to zapiekanka, a także kukurydza (często w formie kukurydzianego chleba), dynia i pieczone bataty. Indyka podaje się z sosem żurawinowym na zimno lub wręcz żurawinową galaretkę. Innym daniem świątecznym jest makaron z sosem serowym.Są również tradycyjne desery: pumpkin pie – tarta na kruchym spodzie z doprawioną korzennie masą dyniową, pecan pie – tutaj na kruchy spód tarty wylana zostaje masa z cukru, syropu kukurydzianego, wanilii i masła, w której zatopione są orzechy pekan oraz apple pie, czyli szarlotka. Tarty mają zwykle charakterystyczną kratkę z ciasta na wierzchu. Na stołach pojawiają się również brownie czy placek czekoladowy.
Czy w całych Stanach Zjednoczonych celebracja wygląda podobnie?
– Są odstępstwa, co związane jest z tradycyjnymi smakami i potrawami regionalnymi. Wątpię też, żeby święto to obchodzili rdzenni Amerykanie, czyli Indianie.
Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską. Czym one zastępują indyka?
– Na Święto Dziękczynienia w domach jest tyle jedzenia, że wegetarianie zawsze znajdują coś dla siebie. Takim zamiennym daniem może być makaron z sosem serowym, ale też zapiekanka z fasoli.
Jak wyglądają obchody święta dziękczynienia w Polsce? I czym się różnią od celebracji w USA?
– Amerykanie w Polsce obchodzą go w bardzo podobny sposób, jak w Stanach Zjednoczonych. Jednak przygotowanie wszystkich dań to spore wyzwanie czasowe, dlatego wielu z nich udaje się do restauracji, by uroczystą kolację zjeść w gronie amerykańskich, ale również polskich przyjaciół. Od lat wychodzimy im naprzeciw, przygotowując w restauracjach Jeff`s związane z tym świętem charakterystyczne dania amerykańskie.
Proponujemy gumbo, czyli pochodzącą z Luizjany gęstą zupę z warzyw, owoców morza mięsa oraz przypraw charakterystycznych dla kuchni Cajun z centralnej Luizjany, indyka faszerowanego ziołami i podawanego z pureee ziemniaczanym, sosem żurawinowym oraz karmelizowanymi warzywami. Na deser serwujemy tartę z musem z białej czekolady i borówkami amerykańskimi. Jest uroczyście. Tego dnia w restauracjach Jeff`s są białe obrusy, a kelnerzy ubrani są w odświętne ubrania.