x

Sushi Show w Krakowie: ramen z bananem i nigiri z kontrolą jakości

Kategoria: Miejsca    25.11.2021

W sercu żydowskiego Kazimierza, przy ulicy Józefa, powstał lokal, który pozwala patrzeć na ręce sushi masterów nie tylko gościom restauracji. Jakość ich pracy może ocenić każdy, dzięki transmisjom w social mediach.

Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Restauracja przy Józefa 25 to dzieło Artura Friedlandera, szefa kuchni, który rzemiosła uczył się pod okiem dwóch koreańskich sushi masterów z ponad dziesięcioletnim stażem. Po latach spędzonych w krakowskich sushi barach, Artur postanowił otworzyć własny lokal, wedle własnej filozofii, którą w skrócie można nazwać kontrolą jakości.

Goście patrzą na ręce
Nad sushi barem, na niewielkim statywie zwisa włączona kamerka. Dzięki niej pracę sushi masterów można podglądać na żywo, zarówno na Facebooku, jak i na monitorze we wnętrzu lokalu, który na bieżąco transmituje to, co dzieje się w sercu restauracji. Tak wiec nie tylko goście siedzący w lokalu, ale także potencjalni klienci mogą śledzić proces przygotowywania sushi.

W menu znalazło się miejsce na trzy zestawy sushi i kilkanaście wariantów futo oraz uramaków. Na uwagę zasługuję także wybór nigiri, m.in. z tuńczykiem błękitnopłetwym. W mojej ocenie to jedno z najbardziej delikatnych i rozpływających się nigiri jakie miałem okazję próbować. Jak tłumaczy Artur, w jego przygotowaniu znaczenie ma nie tylko użyta ryba, ale nawet to, jak mocno dociskamy jest ryż. Wielu sushi masterów w Polsce robi to zbyt mocno, co psuje smak nigiri i nie daje całości kompozycji rozpłynąć się na języku.
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód
Zdjęcie: Przemysław Ziemichód

Nie tylko sushi
Sushi Show, wbrew swojej nazwie, nie serwuje jednak tylko japońskich rolek. Za sterami kuchni „gorącej” stoi Patryk Maciejowski, który doświadczenie zdobywał pracując m.in. w Wielkiej Brytanii i Amsterdamie. Ze swojej pracy za granicą przywiózł także kilka przepisów i inspiracji pochodzących wprost z dwugwiazdkowej londyńskiej restauracji.

W karcie znajdziemy m.in. esencjonalny ramen w trzech różnych wariantach (wegetariański – m.in. z bananem i kandyzowaną cytryną, w wersji z kurczakiem oraz wołowo-wieprzowy). Każdy z nich można zamówić w jednym z dwóch rozmiarów.

Ramenom towarzyszy także krótki wybór dań głównych, od kaczego udka w sosie teriyaki przez burger krewetkowy, na smażonym makaronie z warzywami kończąc.

 

 

 

 

 

 

 

Autor tekstu: Przemysław Ziemichód
O AUTORZE
Przemysław Ziemichód
Dziennikarz i bloger kulinarny z ponad dziesięcioletnim stażem, specjalizujący się w tematyce alkoholi. Publikował m.in. w Polsce Times, Gazecie Krakowskiej, Naszemiasto.pl, Zwierciadle, Gotujmy.pl, Polki.pl, Cookmagazine.pl. Prowadzi podcast o alkoholach Strefa Wolnocłowa oraz blog Foodiesworld.pl

Zobacz także

Sho Ramen - Michał Kostrzewa otwiera kolejny lokal w Kielcach

Michał Kostrzewa, właściciel restauracji Sushiya w Kielcach, otwiera kolejny lokal. Sho Ramen ma przyjąć gości jeszcze w lipcu.

Pierwsza strefa restauracyjna pod szyldem Garden Gourmet otwarta

Pierwszą w Polsce strefę restauracyjną pod szyldem Garden Gourmet otwarto w Dzień Dziecka w Energylandii. W roślinnym menu goście znajdą potrawy skomponowane z wykorzystaniem produktów Garden Gourmet, marki z portfolio Nestlé.

Concordia Taste jedną z najlepszych restauracji w Europie według "The Guardian"

Concordia Taste z Poznania trafiła na listę najlepszych europejskich restauracji pisma "The Guardian". To jedyny lokal w Polsce, które znalazł się zestawieniu opiniotwórczego brytyjskiego dziennika. W rankingu uwzględniono tylko 35 restauracji.

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej