Sześć różnych butelek, tyle samo szczepów i nieskończoność kompozycji smakowych – tak można w skrócie opisać wina Ponte Portugal, które zadomowiły się na polskich stołach. Wśród nich znajdzie się zarówno coś dla osób lubiących intensywny posmak z wyraźnie wyczuwalnymi taninami, jak i słodki, lekki, pozwalający przenieść się myślami do gorących, letnich miesięcy.
Wytrawne czerwone Ponte Portugal zachwyca intensywną rubinową barwą, na podniebieniu jest bardzo gładkie, zaś na końcu pozostawia przyjemny, zrównoważony smak. Półwytrawne zwykle serwowane z serami lub daniami przygotowanymi na bazie czerwonego mięsa sprawdzi się również jako aperitif. Półsłodkie z granatowymi refleksami olśniewa aromatem czerwonych owoców z nutą słodyczy, doskonale korespondując z ciastami i słodkimi przekąskami.
Wśród białych win Ponte Portugal uwagę zwraca wytrawne, w którym wyraźnie dominuje kwiatowy aromat wzbogacony nutą owoców tropikalnych. Półsłodkie, znacznie lżejsze, cechuje przyjemny posmak słodyczy, który sprawdzi się przy słodkich przekąskach. Tym, co z pewnością podamy do makaronu, białego mięsa i ryb jest białe półwytrawne wino ze szczepów Fernão Pires i Arinto.