x

Pizzeria Lecentano w łódzkiej Fuzji

Kategoria: Miejsca    07.12.2021

Lecentano to autorski koncept Marka Zarkhina, twórcy gastronomicznego imperium, które zrzesza ponad 220 restauracji w Europie Wschodniej i Azji. Pierwsza w Polsce pizzeria pod tym szyldem otworzyła się w Browarach Warszawskich, teraz restaurator postawił na łódzką Fuzję.

Pizza z pizzerii Lecentano. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza z pizzerii Lecentano. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizzeria otworzy się w drugiej połowie 2022 roku. Będzie liczyć 420 mkw. powierzchni.  Powstanie w jednym z historycznych budynków w Ogrodach Anny w pobliżu zabytkowej elektrowni Karola Scheiblera. Klimatem ma nawiązywać do włoskiej filozofii celebracji codzienności – będzie to zatem miejsce radosne, niezwykle przytulne, gościnne, pełne kolorów i kreatywnych pomysłów.

W menu znajdzie się wypalana w piecu tradycyjna pizza serwowana w różnych wariantach oraz sekcja z włoskimi pastami.  Pizza i pasta przygotowywane będą na bazie sprowadzanej z Włoch mąki. Ze słonecznej Italii pochodzić będą też wyselekcjonowane pod kątem dań i deserów wina. W restauracji nie zabraknie również autorskich koktajli.

– Wychodzimy z założenia, że pizza to coś więcej niż danie. To sposób bycia i codzienny kawałek szczęścia, którym możemy dzielić z bliskimi nam osobami. Nasza restauracja ma zapraszać klientów zapachem przyrządzanych potraw, smakiem oraz służyć ich relaksowi i odpoczynkowi. Postindustrialna Fuzja idealnie pasuje do założeń

Oferta  pizzerii Lecentano. Zdjęcie: materiały prasowe
Oferta pizzerii Lecentano. Zdjęcie: materiały prasowe
naszego konceptu, cieszymy się zatem, że właśnie w tym miejscu, w III kwartale przyszłego roku otworzymy nasz drugi w Polsce autorski lokal Lecentano. Restauracja utrzymana będzie w unikalnym i niespotykanym gdziekolwiek indziej designie – mówi Mark Zahrin, restaurator odpowiedzialny za koncept Lecentano.

– Lecentano to kolejny najemca, który potwierdza zmieniające się na rynku trendy. Restauracje coraz częściej wychodzą z zamkniętych obiektów, jak np. centra handlowe i wybierają otwarte na miasto, wielofunkcyjne przestrzenie. Fuzja jako destination place jest idealną lokalizacją dla nowatorskich gastronomicznych konceptów, które szukają dla siebie wyjątkowych i nastrojowych miejsc na kulinarnej mapie kraju – mówi Karolina Prędota Krystek, head of food and beverage w Echo Investment.

Fuzja to wieloetapowa inwestycja, która łączy funkcje biurową, handlowo–usługową, gastronomiczną, a także budynki mieszkalne, plac miejski (Ogrody Anny) i otwarte, zielone tereny wspólne liczące blisko 4 ha. Wszystko w otoczeniu historycznej XIX-wiecznego zabudowy dawnych zakładów włókienniczych Karola Scheiblera, które stanowią dziedzictwo Łodzi Fabrycznej. Łącznie na 8 ha zlokalizowanych będzie 20 budynków, z czego 14 to obiekty historyczne.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Konsument, który żyje w poczuciu zagrożenia: jak z nim prowadzić dialog? [PODCAST]

Jak zmieniają się konsumenci i jak zmieniają się producenci? W jaki sposób obie te grupy odczuwają niepokoje i jak warto na nie reagować - opowiada Małgorzata Cebelińska, dyrektor handlu firmy Mlekpol.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej