x

Nova Wola - wyrafinowana kuchnia polska w sercu biznesowej Warszawy

Kategoria: Miejsca    17.12.2021

Nova Wola to niedawno otwarta restauracja na warszawskiej Woli. Jej szef kuchni Paweł Suchenek serwuje autentyczną polską kuchnię, "z wyrafinowaną prostotą" - jak mówi. Smaku potrawom dodaje eleganckie wnętrze z wielkomiejskim widokiem na stołeczne drapacze chmur.

Wnętrze restauracji Nova Wola. Zdjęcie: materiały prasowe
Wnętrze restauracji Nova Wola. Zdjęcie: materiały prasowe
Restauracja mieści się na pierwszym piętrze kompleksu hotelowego Crowne Plaza Warsaw-The Hub przy rondzie Daszyńskiego w Warszawie. Wnętrze Novej Woli to połączenie industrialnego szyku z klasycznym designem – surowe betonowe ściany współgrają z ciemnym, naturalnym drewnem, złotymi elementami i miękkimi sofami czy krzesłami. Wrażenie robi wielkomiejski widok z ogromnych okien (od podłogi po sufit) – można z nich podziwiać rondo ze skupionymi wokół stołecznymi drapaczami chmur.

Kulinarny pomysł na Novą Wolę to fuzja tradycji i nowoczesności, w której celebrowane są pojedyncze składniki i lokalne produkty.
– Inspiruje mnie prostota i autentyczność. Uwielbiam proste połączenia i wysokiej jakości produkty regionalne, które są ręcznie robione. A jest ich bardzo dużo: od lokalnych wędlin po rzemieślnicze sery z różnych regionów kraju – mówi szef kuchni Paweł Suchenek, który pracował nad koncepcją gastronomiczną. – Lubię, gdy danie mówi samo za siebie, a gość nie musi się zbytnio zastanawiać nad tym, co właśnie dostał na talerzu.

Menu – prostota i autentyczność

Nova Wola - Cepeliny nadziewane soczewicą i borowikami, z okrasą z cebuli. Zdjęcie: materiały prasowe
Nova Wola - Cepeliny nadziewane soczewicą i borowikami, z okrasą z cebuli. Zdjęcie: materiały prasowe
Jakie potrawy poleca szef kuchni? – Bardzo chętnie zamawiany przez gości jest dorsz w cieście francuskim, a ja szczególnie polecam pieczonego kurczaka faszerowanego wątróbką z jabłkiem, podawanego z ziemniakami, marchwią i sosem tymiankowym. Wybrałam ten przepis, bo jest nieskomplikowany, a jednocześnie wykwintny, złożony z prostych składników, bogaty w aromat i smak. Takiego kurczaka można podawać na różne sposoby. My serwujemy go z ziemniakami, po polsku. To niesamowicie proste danie, a robi duże wrażenie na gościach – opowiada Suchenek.

Nova Wola - udko kaczki confit z serowymi kluseczkami, musem z topinamburu i sosem śliwkowym. Zdjęcie: materiały prasowe
Nova Wola - udko kaczki confit z serowymi kluseczkami, musem z topinamburu i sosem śliwkowym. Zdjęcie: materiały prasowe
Inne warte spróbowania propozycje to: krem z topinamburu z oliwą truflową i trybulą, udko kaczki confit z serowymi kluseczkami, musem z topinamburu i sosem śliwkowym, cepeliny nadziewane soczewicą i borowikami z okrasą z cebuli, duszony dzik w sosie własnym z warzywami korzennymi i pędami sosny czy filet z suma z patelni z czarną soczewicą, dynią, emulsją maślaną i mikroziołami.

Nova Wola - Stek z polskiej sezonowanej wołowiny podane z domowymi frytkami. Zdjęcie: materiały prasowe
Nova Wola - Stek z polskiej sezonowanej wołowiny podane z domowymi frytkami. Zdjęcie: materiały prasowe
W ofercie są także steki z polskiej sezonowanej wołowiny, jak podkreśla Paweł Suchenek – sezonowanej na miejscu, w restauracji Nova Wola, w specjalnej szafie. Nie brakuje również dań, które nadają się do dzielenia się przy stole. To takie przystawki jak: tatar z polskiej wołowiny z piklowanymi warzywami i grzybami, parfait z wątróbki drobiowej podawany z sękaczem i powidłami śliwkowymi czy pieczone warzywa (topinambur, dynia, jarmuż) z orzechami włoskimi i owczym serem.

Dopełnieniem menu jest bogata oferta win na kieliszki i butelki. W karcie znajduje się kilkanaście szampanów i win musujących, ponad 30 win białych i 40 czerwonych – z Polski, Austrii, Niemiec, Hiszpanii, Włoch, Francji, Izraela i Nowego Świata.

Sezonowe specjały
Oprócz głównego menu, które ma być modyfikowane co pół roku, restauracja proponuje również krótkie menu sezonowe zmieniane co miesiąc lub półtora. W listopadzie Nova Wola wystartowała z sezonową wkładką z daniami z gęsiny i dyni, a aktualna grudniowa oferta ma charakter świąteczny.
Widnieją w niej m. in. barszcz czerwony z uszkami, grzybowe consommé z warzywami i szpeclami truflowymi, kulebiak z polędwiczki wieprzowej podawany ze szpinakiem z grzybami, smażony pstrąg z masłem piernikowym, karmelizowanymi marchewkami i serowymi kluseczkami oraz piernik z powidłami śliwkowymi i kremem orzechowym.

W trosce o środowisko i lokalnych wytwórców
Jednym z głównych celów Pawła Suchenka przy opracowywaniu menu Nowej Woli, była dbałość o środowisko i wsparcie lokalnych producentów. Do przygotowania posiłków używane są wyłącznie produkty ekologiczne.

– Chleb serwowany w restauracji jest produkowany przez twórców „Chleb Każdy Inny”. Pieczywo z tej nieszablonowej piekarni wypiekane jest na pielęgnowanym od 15 lat zakwasie żytnim, mąki z małych ekologicznych młynów i dodatków według autorskiej receptury. Według producentów niezbędnymi składnikami dobrego wypieku są, oprócz ekologicznych składników, pasja i serce. I właśnie z takim podejściem kucharze przygotowują dania w Novej Woli – podkreśla szef kuchni Paweł Suchenek.

Innym przykładem są dojrzewające sery korycińskie będące chlubą kulinarnej tradycji Podlasia. Wytwarzane tradycyjnymi metodami, z niepasteryzowanego mleka krowiego z dodatkiem podpuszczki i soli. Trafiły na serwowaną w restauracji deskę serów zagrodowych.

Polska przede wszystkim!

Polski żurek w Novej Woli. Zdjęcie: materiały prasowe
Polski żurek w Novej Woli. Zdjęcie: materiały prasowe
Nova Wola chce prezentować, zwłaszcza zagranicznym gościom, to, co najlepsze w Polsce.
– Nasza kuchnia będzie przede wszystkim polska. Ludzie będący w podróży po świecie i korzystający z usług hoteli, często chcą spróbować czegoś lokalnego. Poznać kulturę innych, w tym kulturę kulinarną. Dania są z dobrej jakości, ekologicznych składników. Nie zamierzam oferować skomplikowanej historii o tym, co jest na talerzu. Potrawy mają być „komfortowe”, aby każdy, kto odwiedzi restaurację, czuł się w niej dobrze. I wychodził od nas po prostu szczęśliwy, że zjadł coś smacznego w fajnym miejscu. Jeżeli czegoś u nas spróbuje i pomyśli przy tym o dzieciństwie, o domu rodzinnym, to jeszcze bardziej spotęguje to pozytywne doświadczenie w naszej restauracji – podkreśla w wywiadzie dla Ouichef.pl Paweł Suchenek.

O szefie kuchni
Paweł Suchenek związany jest z gastronomią od ponad dwudziestu lat. Doświadczenie zdobywał m.in. w hotelach sieci Marriott w Szwajcarii, Belgii, Wielkiej Brytanii i Armenii. Swoje umiejętności szlifował również w pałacu jego wysokości szejka Hamad bin Khalifa Al Thani w egzotycznym Katarze. Przez 6 lat pracował jako szef kuchni w luksusowym butikowym hotelu The Rialto w Warszawie.

Jako szef kuchni Crowne Plaza Warsaw – The HUB oraz Holiday Inn Express Warsaw – The HUB Suchenek dba o podniebienie gości w restauracji Nova Wola i w The Roof, podniebnym barze na ostatniej kondygnacji hotelowego wieżowca, oraz czuwa nad ofertą przestrzeni konferencyjnej. Jego zastępcą w restauracji jest Michał Trukawka.
 

Autor tekstu: Monika Jankowska-Kapica
O AUTORZE
Monika-Jankowska-Kapica
Od ponad 10 lat pisze i redaguje teksty o jedzeniu - najpierw w magazynie "Kuchnia", teraz w "Food Service" i na stronie Ouichef.pl. Z wykształcenia polonistka. Karierę zawodową zaczynała jako reporterka i prezenterka Polskiego Radia Szczecin. Była redaktorką "Gazety Wyborczej" w Szczecinie, "Gazety Stołecznej" i "Co jest Grane". Pasjonatka tanga argentyńskiego i jogi.

Zobacz także

Sady Bistro w Krakowie - kuchnia inspirowana sadem. Za koncept odpowiada Tadeusz Müller

Nowe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa. Przy Grzegórzeckiej działa już Sady Bistro. Menu, które stworzył Tadeusz Müller, ma przenosić gości do lanckorońskich sadów.

Nowa kawiarnia So Coffee w Katowicach. To pierwszy lokal sieci poza centrum handlowym

Należąca do Lagardère Travel Retail sieć So Coffee świętuje start nowej kawiarni w Katowicach. To pierwszy franczyzowy lokal pod tym szyldem, który działa przy ulicy, a nie w centrum handlowym. Prowadzi go rodzina państwa Buckich - jest to już trzecie So Coffee w ich biznesowym portfolio.

Hummus Amamamusi zamyka się po 11 latach. Lokal i marka są na sprzedaż

Restauracja Hummus Amamamusi uznawana za jedną z najlepszych w Krakowie zamyka podwoje z końcem maja. Właściciele szukają chętnych do przejęcia biznesu. Przegrali z konsekwencjami pandemii i inflacją.

Pięć nowych konceptów w Elektrowni Powiśle. To m.in. stekownia Prime Cut i naleśnikarnia Petit Breton Crêperie

Oferta gastronomiczna Elektrowni Powiśle wzbogaciła się o koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej. Fanów steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy - Forestero & Co. W strefie Food Hall pojawiły się także: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.

Nowojorska restauracja Tatiana z nagrodą Resy One To Watch 2023

Tatiana, nowojorska restauracja, której szefem kuchni jest Kwame Onwuachi została nagrodzona tytułem Resy One To Watch 2023 przez The World’s 50 Best Restaurants. Choć działa w Lincoln Center dopiero od listopada zeszłego roku, już uznano ją za wschodzącą gwiazdę globalnej sceny gastronomicznej.

Sphinx wraca do kamienicy na wrocławskim Rynku

Sieć serwująca popularną shoarmę po ponad rocznej przerwie wraca do lokalizacji, w której wcześniej działała przez 20 lat. - Pracujemy nad tym, aby ta restauracja nie była naszym jednym powrotem - zapowiada Mateusz Cacek, wiceprezes Sfinks Polska, spółki do której należą restauracje Sphinx.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej