x

Seler pieczony w masie solnej

Kategoria: Karta - dania    20.12.2021

Seler pieczony w masie solnej według przepisu Katarzyny Rogowskiej i Justyny Ładzińskiej - szefowej kuchni i menedżerki w restauracji Amfora w Katowicach.

Seler pieczony w masie solnej. Fot. Michał Radwański
Seler pieczony w masie solnej. Fot. Michał Radwański
SKŁADNIKI: 
1 seler ok. 600g 
300 g soli
1 kg mąki 
woda filtrowana
300 g upieczonej na złoto dyni 
3 cm grubszego korzenia imbiru 
olej z pestek winogron
50 ml soku z cytryny
30 ml mieszanki zatar
4 boczniaki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
Umyty i osuszony seler owijamy w masę solną (mieszamy w misce sól i mąkę, a następnie dodajemy powoli wodę w temp. pokojowej, do uzyskania elastycznej, plastycznej masy). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50-60 min. Wyciągamy z pieca, rozbijamy skorupę dopiero po ostygnięciu. Seler kroimy na plastry, smażymy na minimalnej ilości oleju do uzyskania złotego koloru na brzegach. Purée z dyni (miksujemy dynię, imbir, olej, sok z cytryny; ewentualnie dodajemy jedną małą łyżeczkę brązowego cukru, jeżeli dynia nie jest zbyt słodka) podgrzewamy. Smażymy boczniaki z zatarem. Plastry dyni przekładamy musem dyniowym, dodajemy boczniaki. 

Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2021 nr 210.

Autor tekstu: Redakcja Foodservice

Zobacz także

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Inne kategorie

Podcasty

Lifestyle czy zwykła konsumpcja: gdzie tu jest miejsce dla żywności [PODCAST]

Czy zakup tego bądź innego napoju czy przekąski jest emanacją stylu życia? I na ile w czasach inflacji jest miejsce na taką manifestację? Dyskutujemy z Szymonem Mordasiewiczem z GfK.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej