SKŁADNIKI:
1 seler ok. 600g
300 g soli
1 kg mąki
woda filtrowana
300 g upieczonej na złoto dyni
3 cm grubszego korzenia imbiru
olej z pestek winogron
50 ml soku z cytryny
30 ml mieszanki zatar
4 boczniaki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyty i osuszony seler owijamy w masę solną (mieszamy w misce sól i mąkę, a następnie dodajemy powoli wodę w temp. pokojowej, do uzyskania elastycznej, plastycznej masy). Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 50-60 min. Wyciągamy z pieca, rozbijamy skorupę dopiero po ostygnięciu. Seler kroimy na plastry, smażymy na minimalnej ilości oleju do uzyskania złotego koloru na brzegach. Purée z dyni (miksujemy dynię, imbir, olej, sok z cytryny; ewentualnie dodajemy jedną małą łyżeczkę brązowego cukru, jeżeli dynia nie jest zbyt słodka) podgrzewamy. Smażymy boczniaki z zatarem. Plastry dyni przekładamy musem dyniowym, dodajemy boczniaki.
Przepis ukazał się w „Food Service" 11/2021 nr 210.