Składniki:
pomidor
ogórek kiszony lub konserwowy
majonez roślinny
sałata
pulled jackfruit
bułka
Przygotowanie
Posmarować przekrojoną bułkę majonezem z dwóch stron, ułożyć dodatki według uznania i voilà! Serwować z colesławem, frytkami lub solo.
Pulled jackfruit:
owoc chlebowca niedojrzałego: 2 puszki
cebula: 1 sztuka
czosnek: 3-4 ząbki
papryczka ostra np. chilli 1 sztuka
koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
musztarda: 4 łyżeczki
miód roślinny: 1 łyżka
sos sojowy: 2 łyżki
sok z cytryny: 1 łyżka
olej: 3 łyżki
papryka wędzona: 2 łyżeczki
papryka słodka: 1 łyżeczka
tymianek: 1 łyżeczka
kumin: 1/2 łyżeczki
cynamon: szczypta
gałka muszkatołowa: szczypta
pieprz i sól: do smaku
Owoc chlebowca odcedzić i opłukać . Odkroić i pokroić jego twardszą część. Włóknistą rozdzielić. Podsmażyć cebulę, 1 ząbek czosnku i chilli. Resztę czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z innymi składnikami i wymieszać. Rozłożyć zamarynowanego chlebowca w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut.
Bułki (10 sztuk)
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
- 2 łyżki cukru
- 300 ml napoju roślinnego
- 50 g margaryny roślinnej
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże (w temperaturze pokojowej) pokruszyć i/ lub wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego napoju roślinnego, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić kubek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 7 minut, aż rozczyn wypełni całe naczynie.
Przelać do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać. Stopniowo wlewać resztę ciepłego napoju, cały czas mieszając.
Dodać cukier i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopioną margarynę . Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianego materiału na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat roboczy i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować pędzelkiem napojem roślinnym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor.