x

Burger z pulled jackfruitem według Jakuba Mołdy

Kategoria: Karta - dania    05.01.2022

Jackfruit to doskonały zamiennik mięsa, który dobrze sprawdza się m.in w popularnych kanapkach amerykańskich, zastępując szarpaną wieprzowinę. Swoją wersję burgera z pulled jackfruitem stworzył Jakub Mołda z Marshal Food. Oto jego przepis.

Zdjęcie: materiały prasowe
Zdjęcie: materiały prasowe
Składniki:

pomidor
ogórek kiszony lub konserwowy
majonez roślinny
sałata
pulled jackfruit
bułka

Przygotowanie
Posmarować przekrojoną bułkę majonezem z dwóch stron, ułożyć dodatki według uznania i voilà! Serwować z colesławem, frytkami lub solo.

Pulled jackfruit:

owoc chlebowca niedojrzałego: 2 puszki
cebula: 1 sztuka
czosnek: 3-4 ząbki
papryczka ostra np. chilli 1 sztuka
koncentrat pomidorowy: 4 łyżeczki
musztarda: 4 łyżeczki
miód roślinny: 1 łyżka
sos sojowy: 2 łyżki
sok z cytryny: 1 łyżka
olej: 3 łyżki
papryka wędzona: 2 łyżeczki
papryka słodka: 1 łyżeczka
tymianek: 1 łyżeczka
kumin: 1/2 łyżeczki
cynamon: szczypta
gałka muszkatołowa: szczypta
pieprz i sól: do smaku

Owoc chlebowca odcedzić i opłukać . Odkroić i pokroić jego twardszą część. Włóknistą rozdzielić. Podsmażyć cebulę, 1 ząbek czosnku i chilli. Resztę czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać wraz z innymi składnikami i wymieszać. Rozłożyć zamarynowanego chlebowca w naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez około 30 minut.

Bułki (10 sztuk)

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 2 łyżki cukru
  • 300 ml napoju roślinnego
  • 50 g margaryny roślinnej

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać. Drożdże (w temperaturze pokojowej) pokruszyć i/ lub wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego napoju roślinnego, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić kubek w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 7 minut, aż rozczyn wypełni całe naczynie.
Przelać do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać. Stopniowo wlewać resztę ciepłego napoju, cały czas mieszając. 

Dodać cukier i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopioną margarynę . Ciasto wyrabiać aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem z bawełnianego materiału na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypany mąką blat roboczy i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyrośnięte bułki posmarować pędzelkiem napojem roślinnym z cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor.

 

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej