Przepis na paloną kapustą na żytnim toście
Składniki:
1 mała główka białej kapusty
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
1 łyżeczka soli
dodatkowo: oliwa do smarowania
do podania:
(1 porcja)
1 kromka żytniego chleba na zakwasie
2 łyżki roślinnego majonezu
1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych)
1/4 kwaśnego jabłka pokrojonego w julienne
wylistkowany koper
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kapustę pokroić w ósemki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować z wierzchu oliwą, posolić i włożyć do pieca. Po 10-12 minutach obrócić na drugą stronę i za pomocą pędzla posmarować przygotowaną marynatą. Zwiększyć temperaturę do 200 t. C i piec ok. 15 minut do zarumienienia – brzegi kapusty powinny być mocno opalone.
Chleb stosować, posmarować majonezem roślinnym, na kromce położyć listki kopru, słupki jabłka i jedną łódeczkę pieczonej kapusty. Posypać z wierzchu orzechami i polać sokiem z pieczenia.