x

Palona kapusta na żytnim toście Dominiki Targosz

Kategoria: Karta - dania    12.01.2022

Chrupiąca kapusta, chrupiący tost, chrupiące orzechy… Wszystko to w pysznym toście z żytniego chleba według przepisu szefowej kuchni Dominiki Targosz, ambasadorki projektu Chefs for Change.

Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Palona kapusta. Zdjecie: Dominika Targosz
Przepis na paloną kapustą na żytnim toście

Składniki:
1 mała główka białej kapusty
marynata:
4 łyżki oliwy
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka syropu klonowego
1 ząbek czosnku (rozdrobniony)
1 łyżeczka soli
dodatkowo: oliwa do smarowania
do podania:
(1 porcja)
1 kromka żytniego chleba na zakwasie
2 łyżki roślinnego majonezu
1 łyżka orzechów włoskich (uprażonych)
1/4 kwaśnego jabłka pokrojonego w julienne
wylistkowany koper
świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kapustę pokroić w ósemki, ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować z wierzchu oliwą, posolić i włożyć do pieca. Po 10-12 minutach obrócić na drugą stronę i za pomocą pędzla posmarować przygotowaną marynatą. Zwiększyć temperaturę do 200 t. C i piec ok. 15 minut do zarumienienia – brzegi kapusty powinny być mocno opalone.
Chleb stosować, posmarować majonezem roślinnym, na kromce położyć listki kopru, słupki jabłka i jedną łódeczkę pieczonej kapusty. Posypać z wierzchu orzechami i polać sokiem z pieczenia.



Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Szarpane żeberka - danie z karty restauracji Dym na Wodzie

Szarpane żeberka to danie pochodzące z restauracji Dym na Wodzie prowadzonej przez Rafała Niewiarowskiego.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej