- Wegańskie faworki według cukiernika Wojciecha Starowicza. Zdjęcie: Facebook.com
– Po wielu próbach i analizowaniu różnych przepisów z sieci oraz tych zasłyszanych „na mieście”, wreszcie udało mi się dojść do optymalnego balansu pomiędzy chrupkością, grubością ciasta i smakiem zbliżonym do tego z naszej tradycyjnej receptury – mówi Wojciech Starowicz. Oto przepis!
Wegańskie faworki
(receptura na 1,5 kg faworków)
Składniki:
750 g przesianej mąki pszennej 550
75 g dobrej margaryny roślinnej lub wegańskiego masła
120 ml wegańskiej śmietanki 15-18%
100 g przesianego cukru pudru
30 ml czystego spirytusu
cukier puder do posypania faworków
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera z hakiem, mieszamy do momentu, aż się połączą. Zwróćmy uwagę na to, aby tłuszcz dobrze roztarł się w masie, nie pozostawiając widocznych grudek. Ciasto powinno odklejać się od ścianek misy miksera, a jeśli tak się nie dzieje, dodajemy odrobinę mąki do momentu uzyskania pożądanego efektu. Ciasto powinno być jednolite i dość wilgotne. Całość mieszamy 5 minut, a następnie odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło pod wilgotną ścierką.
Gotowe faworki smażymy na rozgrzanym tłuszczu roślinnym w temperaturze 160-180 st. C, obracając co jakiś czas, aby uzyskały równomierny złocisty kolor z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym lub na kratce.
Na oryginalne faworki Wojciecha Starowicza (w Krakowie nazywane chrustem) autor zaprasza do Cukierni Starowicz przy ul. Św. Wawrzyńca 32 w Krakowie :)