Pochodzi z Chełma, ma 36 lat, ryby i desery to jego ulubione sekcje. Całe doświadczenie kulinarne zdobywał w Wielkiej Brytanii, zaczynając od pozycji pomocnika i dochodząc do samodzielnego prowadzenia kuchni w prestiżowych restauracjach fine dining.
Kreowanie wyrafinowanych dań z lokalnych, sezonowych produktów okazało się tym, co najbardziej go pasjonuje. Zazwyczaj zawodowi szefowie na użytek własny wybierają prostą, domową kuchnię, on tymczasem, gotując obiad dla żony i córki, celuje w złożone, pracochłonne kompozycje. Entuzjazm, pasja i ciekawość nakręcają jego codzienne działania.
– Gdybym nie pracował w restauracji, nadal robiłbym to samo – mówi Konrad Kowalski.
Opasły Tom od początku serwuje autorską kuchnię polską. Zaprasza do współpracy szefów kuchni-rezydentów, którzy czerpiąc ze swojego doświadczenia i talentu, prezentują ją w niepowtarzalnej formie. Menu bazuje na lokalnych, sezonowych produktach, które pochodzą z prowadzonego przez grupę Kręgliccy Rolniczego Targu w Fortecy.
Miejsce zachwyca nie tylko kuchnią, ale i wnętrzem – magazyn “Wallpaper” uznał Opasły Tom za jedną z pięciu najpiękniejszych restauracji na świecie. Nazwa lokalu nawiązuje do dawnej księgarni, w której restauracja zaczynała działalność.