- Ustawa weryfikacyjna pozwali pracodawcom sprawdzać, czy dany pracownik został zaszczepiony przeciwko Covid-19. Zdjęcie: Shutterstock.com
Jeśli ustawa weryfikacji covidowej, nazywana potocznie przez jej przeciwników “segregacyjną", zostanie przyjęta przez parlament, pracodawca będzie mógł wymagać od pracownika albo okazania negatywnego wyniku testu na Covid -19, albo certyfikatu szczepieniu lub statusu ozdrowieńca świadczącego o przebytej chorobie. Niezaszczepieni pracownicy mieliby być przenoszeni na stanowiska, które nie wymagają kontaktu z klientami.
Według IGGP ustawa wprowadzi możliwość dyskryminacji pracowników.
– Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej wyraża stanowczy sprzeciw wobec dyskryminacji niezaszczepionych pracowników i przesuwania ich na inne stanowiska oraz funkcje, co w przypadku naszej branży jest niewykonalne - czytamy w oświadczeniu IGGP.
Zdaniem Izby, proponowane zmiany w prawie stoją w sprzeczności z komunikatem wydanym przez Urząd Ochrony Danych Osobowych, który stwierdził, że pracodawca nie może żądać od pracownika udostępnienia informacji na temat tego, czy jest on zaszczepiony.
– Nie ma podstaw prawnych do żądania od gości lokali gastronomicznych uzyskania informacji na temat ich szczepień. Niewiadomą pozostaje również kwestia zasad weryfikacji oraz tego, kto byłby do takiej roli uprawniony. (...) – piszą dalej autorzy stanowiska.
We wspomnianym stanowisku IGGP postuluje także wprowadzenie 5% stawki vat na wszystkie usługi gastronomiczne zamiast kilku obowiązujących stawek "nakładanych na jedzenie, napoje bez żadnej logiki i systematyki finansowej".