x

Targi Prowein w Düsseldorfie

Kategoria: Wydarzenia - kalendarium    24.01.2022

Targi Prowein w Düsseldorfie powrócą w 2022 roku w formule stacjonarnej. Tradycyjnie już nie zabraknie w nich miejsca dla wystawców win z całego świata.

ProWein, największe i najważniejsze targi win i napojów spirytusowych na świecie po raz kolejny odbędą się w Düsseldorfie jako wydarzenie stacjonarne od 15 do 17 maja 2022 roku. Na targach zaprezentują się międzynarodowi liderzy rynku, a także importerzy i eksporterzy, agencje handlowe, wybrani winiarze lub regionalne regiony uprawy z wielkich krajów winiarskich.

– Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią branża tęskni za osobistymi spotkaniami, nawiązywaniem kontaktów, degustacją i oczywiście  zamówieniami – podsumowuje nastroje Bastian Mingers, dyrektor projektu ProWein.

Aby zapewnić zgodność z wymogami sanitarnymi, nadchodzący ProWein zostanie rozszerzony do łącznie 13 hal wystawienniczych, gdzie, wedle organizatorów pojawić się może nawet 5500 wystawców. Mimo tak dużej różnorodności stoisk, utrzymany zostanie wyraźny podział na wina według kraju i regionu.

Czołówka win Włoch, Francji i Niemiec
Pełen asortyment włoskich win będzie można znaleźć w halach od 15 do 17. Zaprezentowane zostaną wszystkie regiony włoskie, a Veneto, Piemont i Toskania połączą siły w ramach wspólnego stoiska. Oprócz najlepiej sprzedających się włoskich marek, takich jak Zonin, Botter Vini i Fratelli Martini, w wydarzeniu weźmie udział wielu czołowych producentów, takich jak Castello di Ama z Toskanii, Elena Walch z Południowego Tyrolu czy Elio Altare z Piemontu.

Stoiska w halach od 9 do 11 należeć będą do francuskiego przemysłu winiarskiego. Pojawią się tam znane nazwiska takie jak Castel Frère, Albert Bichot, Bernard Magrez, Dourthe, Paul Mas i Gérard Bertrand. Ponadto, ProWein 2022 przywita tutaj około 200 producentów, zapewniając kompleksowy przegląd wyśmienitych szampanów z regionu Szampanii.

W halach 1, 4 i 5 pojawią się  stoiska reprezentujące wszystkie niemieckie regiony upraw winorośli. Według przewidywań, w targach weźmie udział około 800 wystawców z Niemiec, takich jak Dreissigacker, Schneider, Hensel, Weil Herres Layat, Schlumberger i Weinkontor Freund.

Nowy Świat od Chile po USA
Na nadchodzącym ProWein pojawią się także wina austriackie. Znaleźć będzie je można w  hali 5, Portugalia zaś pojawi się w hali 13, a Hiszpania w halach 13 i 14. Hala 12 jest w całości zarezerwowana dla producentów z Nowego Świata, w tym dla Instytutu Wina Kalifornijskiego, win z Chile i z Argentyny. W hali 11 spotkać będzie można producentów alkoholi mocnych.

Podobnie jak w poprzednich latach, w hali numer 7 odbędzie się pokaz  trendów pod tytułem „taki sam, ale inny”. 120 wystawców zaprosi odwiedzających i branżę do odkrycia nowych napojów rzemieślniczych w stylowym otoczeniu. Na targach nie zabraknie miejsca dla czołowych producentów win ekologicznych oraz stowarzyszeń  Ecovin, Bioland, Demeter i Biodyvin.

Gdzie szukać dodatkowych informacji
Na www.prowein.com można już uzyskać wstępny wgląd w asortyment produktów prezentowanych na targach ProWein win. Sprzedaż biletów zostanie uruchomiona w połowie grudnia na platformie online, gdzie odwiedzający mogą kupić jednodniowe bilety w cenie 50 euro.. Hale targów ProWein będą jak zwykle otwarte codziennie od niedzieli do wtorku, od 9.00 do 18.00, oo 15 do 17 maja.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Borsa Vini Italiani 2023

Coroczne święto włoskiego wina Borsa Vini Italiani odbędzie się 30 maja w hotelu Marriott w Warszawie. W 9. edycji wydarzenia weźmie udział aż 34 producentów z 12 regionów. Zaprezentują gościom łącznie ponad 160 etykiet swych flagowych produktów.

Mięso przyszłości. Co będą jeść Polacy w kolejnych dekadach? IV spotkanie Food Working

Przed nami kolejne spotkanie branżowe z cyklu Food Working, organizowane przez twórców projektu Food and Design. W studiu Od kuchni na warszawskiej Pradze eksperci zmierzą się z tematem mięsa przyszłości.

The World's 50 Best 2023 w Walencji

Już 20 czerwca poznamy listę najlepszych restauracji na świecie! Ceremonia ogłoszenia i wręczenia nagród tegorocznej edycji The World’s 50 Best Restaurants odbędzie się w Walencji. Jak zwykle w ramach tego wydarzenia odbędą jak liczne wydarzenia towarzyszące.

12. spotkanie TrendTalk: Spojrzenie przez krawędź talerza

12. spotkanie online w cyklu TrendTalk odbędzie się 10 maja. Jego organizatorem jest firma Rational.

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

Trzydniowe Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów rozpoczną się 26 maja w Warszawie. To pierwsza edycja mistrzostw, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Preselekcja do finału Bocuse d’Or Poland 2023

Preselekcja do tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland odbędzie się w czerwcu. Najlepszych sześciu szefów kuchni weźmie udział w krajowym finale, a jego zwycięzcy będą reprezentować Polskę podczas selekcji europejskiej konkursu w Trondheim

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0. Restauratorka Alicja Than o optymalizacji kosztów biznesu gastronomicznego [PODCAST]

W jaki sposób optymalizować koszty prowadzenia biznesu gastronomicznego w obliczu rosnącej inflacji oraz jak przetrwać na rynku, nie tracąc klientów i nie rezygnując z jakości - rozmawiamy o tym z Alicją Than, właścicielką lokali Izumi Sushi, Kago, Kiseki, Omakase, Matcha Bistro & Bar w Warszawie.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej