– Taki szybki przepis na pyszny makaron przyda się każdemu – mówi autorka receptury Martyna Adamczewska.
Oto on!
Makaron z zielonym pesto
Składniki:
1 opakowanie (200 g) makaronu ryżowego
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
Na pesto:
2 szklanki liści świeżego szpinaku
1 awokado
2 ząbki czosnku
sok z ½ limonki
1/4 szklanki woda pozostałej z gotowania makaronu
3 łyżki płatków nieaktywnych drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Sposób wykonania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (6-7 minut). Odcedzamy i zostawiamy 1/4 szklanki wody po makaronie.
2. Podczas gotowania makaronu umieszczamy w blenderze składniki na pesto i miksujemy na gładka masę.
3. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy przez 3 minuty.
4. W garnku łączymy ugotowany makaron z pomidorkami i pesto. Mieszamy.