x

Makaron z zielonym pesto

Kategoria: Karta - dania    05.02.2022

Oto przepis, który zwyciężył nasz konkurs na autorskie danie wegańskie "dla zabieganych". Rywalizację zorganizowaliśmy na Facebooku z okazji styczniowego #Veganuary oraz roślinnego wydania "Food Service" wspólnie z RoślinnieJemy i Chefs For Change Polska. Autorką receptury jest Martyna Adamczewska.

Makaron z zielonym pesto. Zdjęcie: Martyna Adamczewska
Makaron z zielonym pesto. Zdjęcie: Martyna Adamczewska
Laureatów konkursu wybrali ambasadorzy Chefs For Change Polska wraz z redakcją. Jedną z nagród była właśnie publikacja receptury na portalu Ouichef.pl.
– Taki szybki przepis na pyszny makaron przyda się każdemu – mówi autorka receptury Martyna Adamczewska.
Oto on!

Makaron z zielonym pesto
Składniki:
1 opakowanie (200 g) makaronu ryżowego
10 pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy

Na pesto:
2 szklanki liści świeżego szpinaku
1 awokado
2 ząbki czosnku
sok z ½ limonki
1/4 szklanki woda pozostałej z gotowania makaronu
3 łyżki płatków nieaktywnych drożdżowych (opcjonalnie)
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu

Sposób wykonania:
1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu (6-7 minut). Odcedzamy i zostawiamy 1/4 szklanki wody po makaronie.
2. Podczas gotowania makaronu umieszczamy w blenderze składniki na pesto i miksujemy na gładka masę.
3. Pomidorki kroimy na pół i podsmażamy na patelni na łyżce oliwy przez 3 minuty.
4. W garnku łączymy ugotowany makaron z pomidorkami i pesto. Mieszamy.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Kryzys 2.0 i konsument, który przelicza: jak go zachęcić do marki? [PODCAST]

Czego potrzebuje teraz konsument? Czy zmieniać portfolio? Jak się z nim komunikować? Czy to jest moment na wprowadzanie nowości? Opowiada Jacek Sadowski, prezes Demo Effective Launching.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej