x

Pizza inaczej - z kalafiora, z gofrów, z patelni

Kategoria: Karta - dania    08.02.2022

Kochamy pizzę! To w Polsce jedno z najczęściej zamawianych dań w restauracjach i w dowozie, chętnie jest również przygotowywane w domu. Przedstawiamy alternatywne sposoby wykonania pizzy, które z pewnością was zaskoczą!

Pizza na spodzie z kalafiora. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza na spodzie z kalafiora. Zdjęcie: materiały prasowe
Istnieją różne przepisy na ciasto na pizzę – cienkie, grube, chrupiące, puszyste, w stylu neapolitańskim. Najczęściej receptura zawiera drożdże, mąkę, wodę i przyprawy. To jednak nie jedyna możliwość, aby uzyskać niepowtarzalne doznania smakowe. Podajemy alternatywne sposoby wykonania pizzy. Bo warto czasem zrobić coś inaczej! 

Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
500 g kalafiora
1 jajko
50 g tartej mozzarelli
pomidory koktajlowe
świeża bazylia
ulubione przyprawy do ciasta

Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy i blendujemy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z jajkiem. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe oraz tartą mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy liśćmi bazylii.

 

Pizza z gofrów. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza z gofrów. Zdjęcie: materiały prasowe
Gofry à la pizza
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
50 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cukru
odrobina wody
sól

Dodatki:
100 g tartej mozzarelli
100 g szynki lub salami
garść zielonych oliwek

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Miksujemy przez minutę i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksujemy razem przez 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, mieszamy z wodą, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.

Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie ją natłuszczamy i pieczemy gofry. Odkładamy je na kratkę do pieczenia, aby nie wchłonęły wilgoci. Na gofrach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy plastry wędliny i oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.

 

Pizza smażona na patelni. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza smażona na patelni. Zdjęcie: materiały prasowe
Pizza z patelni
Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto nie wymaga wyrastania.

Składniki:
Ciasto:
140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
90 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
1,5 łyżki oliwy
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Sos pomidorowy:
5 łyżek passaty pomidorowej
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki czosnku
szczypta cukru
sól i świeżo zmielony pieprz

Dodatki:
ser mozzarella tarty
salami

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.

Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy dużą patelnię o średnicy 30 cm lub dwie małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.

Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.

Autor tekstu: ( red. )

Zobacz także

Czy wygląd wiosennego talerza ma znaczenie?

W czasie gdy nowalijki grają pierwsze skrzypce, chętnie zamawiamy lżejsze i zdrowsze posiłki, a to często oznacza także apetyczne i cieszące oko talerze restauracyjne. Czy ich wygląd rzeczywiście ma znaczenie? Przyjrzyjmy się, co na ten temat mówią eksperci oraz badania.

Nowa oferta Supreme Green MAX Premium Burgers

16 maja Max Burgers wprowadza do swych restauracji nowe rozszerzone menu Supreme Green, a w nim aż trzy nowe bezmięsne dania - między innymi na bazie strączków i fasoli mung. Sieć oferuje gościom aż 12 nowych, roślinnych propozycji.

Azjatyckie dania w wiosennych wersjach

Azjatycki street food, orientalne fusion, doskonałe sosy i świeże warzywa - inspiracje najodleglejszymi zakątkami świata sprawdzą się także na wiosnę. Jak komponować dania, jak je doprawiać i jakie są dobre podstawy tej kuchni? Podpowiada Mirosław Szajkowski, szef kuchni Unilever Food Solutions.

Barszcz ukraiński, "horilka" i kiszone arbuzy. Co nam oferuje kuchnia ukraińska?

W Polsce pojawia się coraz więcej restauracji, w których można skosztować ukraińskich potraw. Co nas może zaskoczyć w menu przygotowywanym przez przybyszy z Ukrainy?

Kuchnia bieszczadzka

Żeby przybliżyć wam smaki kuchni bieszczadzkiej, potrzebny jest kontekst historyczny, ponieważ wraz z ludami Bojków, Łemków, Pogórzan, Romów, Żydów, Polaków i Ukraińców, których wysiedlono podczas akcji "Wisła" w 1947 r. z terenów dzisiejszych Bieszczadów, zniknęły ich kultura, sztuka i tradycje.

Pierwsze w Polsce burger i pizza z jadalnymi owadami

W lokalach sieci 7 Street - Bar & Grill, Meet & Fit - Slow Food Burgers oraz Frentzza - Pizza & Friends można zjeść burgery oraz pizzę z jadalnymi owadami mącznika młynarka o smaku pomidorów z ziołami. To pierwsza taka oferta sieciowych restauracji w Polsce.

Inne kategorie

Podcasty

Nowe kierunki rozwoju i nowe kategorie roślinnych produktów [PODCAST]

Jak zmienia się rynek roślinnych zamienników produktów odzwierzęcych? Czego możemy się spodziewać na wegańskich talerzach w niedalekiej przyszłości? Rozmawiamy o tym z Katarzyną Sałatą, przedstawicielką kampanii RoślinnieJemy.
wicej

Video

Ruch to zdrowie, ale pamiętaj o bezpieczeństwie
Zespół stresu pourazowego – jak zadbać o swoją przyszłość ?
Społeczna odpowiedzialność – myśl o innych
Techniki relaksacji – jak się zregenerować?
Obniżenie nastroju – zrób nowy plan
Lęk przed utratą pracy – jak sobie z nim poradzić?
Konflikty w rodzinie – jak do nich nie dopuścić?
Kontrola – jak jej nie stracić ?
więcej