Pizza na spodzie z kalafiora
Składniki:
500 g kalafiora
1 jajko
50 g tartej mozzarelli
pomidory koktajlowe
świeża bazylia
ulubione przyprawy do ciasta
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy i blendujemy, a następnie mocno odciskamy z nadmiaru wody i łączymy z jajkiem. Ciasto wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i formujemy placek. Na wierzch kładziemy pomidory koktajlowe oraz tartą mozzarellę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy liśćmi bazylii.
Gofry à la pizza
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
150 ml mleka 3,2%
50 ml oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Sos pomidorowy:
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cukru
odrobina wody
sól
Dodatki:
100 g tartej mozzarelli
100 g szynki lub salami
garść zielonych oliwek
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto na gofry. Do naczynia blendera kielichowego wlewamy mleko, dodajemy jajka i olej. Miksujemy przez minutę i dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Miksujemy razem przez 3 minuty. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. W miseczce umieszczamy koncentrat pomidorowy, mieszamy z wodą, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Siekamy ząbek czosnku i dodajemy do sosu. Doprawiamy solą, cukrem i ziołami prowansalskimi.
Rozgrzewamy gofrownicę, delikatnie ją natłuszczamy i pieczemy gofry. Odkładamy je na kratkę do pieczenia, aby nie wchłonęły wilgoci. Na gofrach rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy tartą mozzarellą. Na górze układamy plastry wędliny i oliwki. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 minut.
Pizza z patelni
Pizza z patelni to świetna alternatywa dla osób, które nie mają w domu piekarnika, a najdzie je ochota na tę potrawę. Ciasto nie wymaga wyrastania.
Składniki:
Ciasto:
140 g mąki pszennej (lub pełnoziarnistej)
90 ml letniej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
pół łyżeczki cukru
1,5 łyżki oliwy
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Sos pomidorowy:
5 łyżek passaty pomidorowej
½ łyżeczki suszonego oregano
½ łyżeczki czosnku
szczypta cukru
sól i świeżo zmielony pieprz
Dodatki:
ser mozzarella tarty
salami
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z 2 łyżkami wody i cukrem, odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy lekko podrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę, zagniatamy gładkie, elastycznie ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk, możemy podsypać trochę mąką. Następnie rozwałkowujemy na placek wielkości patelni.
Passatę mieszamy z oregano, czosnkiem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy dużą patelnię o średnicy 30 cm lub dwie małe o średnicy 20 cm. Delikatnie natłuszczamy oliwą za pomocy pędzelka. Rozkładamy placki. Smażymy około 5 minut, aż spód się przypiecze. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Następnie przewracamy spód na drugą stronę.
Wierzchnią stronę placka smarujemy sosem pomidorowym. Następnie rozkładamy dodatki (wedle uznania). Przykrywamy pokrywką i zapiekamy jeszcze przez 3 minuty.